شما هیچ آیتمی در سبد خریدتان ندارید.

-
دکتر زینب صائمی
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی - روانپزشک و روان درمانگر تحليلي، روانکاو
- زوج درمانگر و مشاور پيش از ازدواج و طلاق
- درمانگر اختلالات جنسي

روان درمانی تحلیلی
يكي از درمان هايی كه از دير باز مورد توجه روانپزشكان بوده است، روانكاوی می باشد. گاها ما از عواملی كه باعث افكار، احساسات و رفتار ما می شوند آگاه نيستيم ؛ اين عوامل در سطح ناخودآگاه هستند و نمودشان را در خصوصيات فردی و روابط بين فردی نشان می دهند. در زندگی فردی علائمی از قبيل اضطراب، تشويش های ناگهانی، اعتماد به نفس پايين، ترس ها و اجتناب های نابهنگام، خشم ناگهانی، بدخلقی، بدبينی، دوری گزينی، كمال گرايی، اختلال خواب و كابوس ديده می شود. در روابط بين فردی نيز در قالب زودرنجی، روابط ناپايدار و پرتنش، احساس ناراحتی و خجالت در جمع و يا ناتوانی در تداوم رابطه خود را نشان می دهند. مراجع ممكن است با هر يك از علائم فوق به روانپزشك جهت درمان مراجعه كند؛ آنچه در روانكاوی اتفاق می افتد پرداخت عميق تر و متمركز تر به ذهن ناخودآگاه است كه به ريشه يابی الگوهای تكراری در روابط و رفتارهای فرد می پردازد. روند رشد، تجارب دوران اوليه كودكی، نحوه پاسخ مادر و والد به خواست های كودك، محيط وأحيانا مواجهه با آسيب، مي توانند تعارضات پيچيده ای را در فرد شكل دهد كه اين تعارضات در سطح ناخودآگاه كنترل كننده رفتار و احساسات فرد هستند. روانكاوی درمانی است كه مبنای آن گفتگو است و جلسه درمان محيطی أمن، غير قضاوتی و هم دلانه می باشد كه در آن روانپزشك و درمان جو با هم به كشف خاطرات و تعارضات سركوب شده می پردازند. روانپزشكِ روانكاو تلاش می كند تا با يافتن آنچه كه از گذشته مبنای نگرش فرد در روابط با ديگران (و از جمله خود درمانگر) شده تغييرات أساسی در نگرش فرد ايجاد كند كه صد البته اين نيازمند پشتكار و انگيزه لازم می باشد.

روان درمانی شناختی-رفتاری (CBT)
روان درمانی شناختی - رفتاری یکی از شناخته شده ترین روش های روان درمانی است که شواهد علمی زیادی برای اثر بخشی آن وجود دارد. در این روش هم مثل سایر روان درمانی ها هدف نهایی “ افزایش احساس خوب ” یا اصطلاحاً ” حالِ خوب ” در مراجع است که این هدف از طریق شناسایی، ارزیابی و کار کردن روی عقاید و باورها، افکار و رفتارهایی است که با ایجاد احساس خوب و رسیدن به اهدافی که حال فرد را خوب می کند مداخله دارد. گاهی اوقات این درمان با مشاوره اشتباه می شود. همان گونه که از اسمش پیداست در مشاوره، مراجع از کسی که در یک زمینه خاص علم و تجربه بیشتری دارد مشورت می گیرد. در روان درمانی شناختی رفتاری درمانگر و درمان جو با مشارکت هم اهدافی را برای کل روند درمان و نیز برای هر جلسه تعیین می کنند و درمانگر به مراجع کمک می کند با توجه به زمینه شخصیتی، علایق و سلایق، تجربه های قبلی او، توانایی های شخصی و شرایط زندگی اش، افکار و رفتارهایی که مانع پیشرفت او به سمت اهداف فردی خودش می شود شناسایی کند و با کمک درمان گر و در نظر گرفتن همه موارد فوق، برنامه هایی برای کسب مهارت های لازم تدوین کنند. از آنجا که صحبت از کسب مهارت است، تمرین کردن آموزه های جلسه در فاصله بین جلسات و زندگی واقعی درمان جو یکی از اجزای اصلی این درمان است که سبب شده طول مدت این نوع روان درمانی، نسبت به درمان های قدیمی تر کوتاهتر باشد. ذکر این نکته ضروری است که روان درمانی شناختی رفتاری فقط مختص “بیماران” نیست و هرکسی با هر سطح هوشی، تحصیلی و اجتماعی می تواند از این جلسات برای کسب مهارت های تسلط بر افکار و رفتارش استفاده کند و حالِ بهتری را در زندگی تجربه کند.

افسردگی و اختلال دوقطبی
بیماری های خلقی، شامل افسردگی و اختلال دوقطبی می توانند هر جنبه ای در زندگی فرد مثل تحصیل، کار، ارتباط با خانواده و دوستان، توانایی فرزند پروری و لذت بردن از زندگی را تحت تاثیر قرار دهند. با تشخیص و درمان صحیح، می توان بسیاری از این عواقب را به حداقل رساند یا از آن ها پیشگیری کرد و ارزیابی جامع و درمان مخصوص هر فرد، برای افسردگی و اختلال انجام شود. برنامه درمانی جامع و مبتنی بر شواهد علمی است و طیفی از درمان های بیولوژیک مثل دارو درمانی و روان درمانی مثل درمان شناختی – رفتاری ، روان درمانی بین فردی و روان درمانی تحلیلی را در بر می گیرد. علاوه بر این، برنامه درمانی می تواند در صورت لزوم شامل خانواده و زوج درمانی نیز باشد تا اثر بیماری فرد در روابط او هم پوشش داده شود.

وسواس و اختلالات اضطرابی
این دسته از مشکلات، شایع ترین اختلالات روانپزشکی در همه سنین کودکی، نوجوانی و بزرگسالی هستند. اضطراب زیاد می تواند بر تمام جنبه های زندگی روزمره بیمار اثر بگذارد و او را از رسیدن به اهداف زندگی روزمره، ایجاد و حفظ روابط اجتماعی و پیشرفت کاری و تحصیلی باز دارد. همچنین، بیماری های اضطرابی می توانند همزمان با مشکلات دیگری مثل تیک، ADHD ، اختلالات خلقی مثل افسردگی و سوء مصرف مواد و الکل رخ دهند. درمان های موثر و مبتنی بر شواهد علمی زیادی برای مشکلات اضطرابی و وسواس وجود دارد.

مشکلات جنسی
ارتباط جنسی همسران یکی از مهم ترین جنبه های زندگی زناشویی است که نیاز به کسب مهارت و آموزش دارد. سایر مشکلات روانپزشکی مثل اختلالات خلقی و اضطرابی، سوء مصرف مواد و بیماری های جسمی نیز جزء عوامل زمینه ساز این دسته مشکلات هستند. بنابراین رسیدگی و حل این معضلات نیاز به تبحر درمانگر در امور پزشکی و روانپزشکی دارد. در اینجا، روانپزشک خدمات حرفه ای و تخصصی در زمینه مشکلات ارتباط جنسی ارائه می دهند که با بررسی دقیق تاریخچه پزشکی و روانپزشکی مراجع آغاز و منجر به طراحی برنامه درمانی جامع متناسب با عوامل زمینه ساز و نیازهای فردی او خواهد شد.

اختلالات خواب
یکی از شایع ترین مشکلات روانپزشکی در جامعه، در زمینه خواب است. خواب یکی از مهم ترین دوره های بیولوژیک زندگی روزمره است که وقتی دچار اختلال می شود بسیاری از اعمال طبیعی بدن مثل تنظیم اشتها، تنظیم خلق و تنظیم متابولیسم بدن دچار مشکل شده و عوارضی مثل بد تنظیمی فشار خون، قند خون، اشتها و وزن و نیز مشکلات روانپزشکی مثل اضطراب و افسردگی را به دنبال خواهد داشت .