گل کاغذی یکی از گیاهان پرطرفدار در ایران است که به رنگ های مختلف دیده می شود. این گل زیبا هم در آپارتمان بصورت یک گلدان گل آپارتمانی نگهداری می شود و هم در فضای سبز باغچه ها و محیط باز به صورت یک درختچه رونده و رو به بالا به صورت دیواری قابل کشت است. گل کاغذی بسیار مناسب برای ساخت بونسای است و با هرس و سیم بندی می توان آن را به بونسایی زیبا تبدیل کرد. گل کاغذی نیز مانند نگهداری گیاهان آپارتمانی دیگر دارای شیوه نگهداری مخصوص به خود است که در این مقاله گل بازار به آن خواهیم پرداخت.
معرفی گل کاغذی
خواستگاه گل کاغذی مناطق گرمسیری و نواحی نیمه گرمسیری آمریکای جنوبی است که برای اولین بار در برزیل پیدا شده است. نام علمی آن ( glabra Bouguainvillea ) و نام انگلیسی Bouguainvilla و از خانواده Nyetaginaceae است، این گیاه یک درختچه با رشد بسیار زیاد است که به تناسب گونه گیاه، ارتفاع آن متفاوت است ولی می توان به طور میانگین گفت که ارتفاع این گیاه در گلدان حداکثر در حدود ۲ تا 5.3 متر میرسد. گل کاغذی یک نوعی گیاه بالا رونده محسوب می شود و می تواند از درختان یا دیوار های کناری خود بالا رفته و منظره بسیار زیبایی ایجاد کند. برگ های گل کاغذی نسبتا سبز روشن و تخم مرغی شکل است که روی ساقه های آن خارهای خشن وجود دارد که به بالا رفتن آن کمک میکند. در استان های بوشهر، گیلان، مازندران، خوزستان و فارس انواع مختلف این گل به وفور یافت می شود. این گل که یکی از گل های بسیار زیبا و چشمنواز در طبیعت است. یکی از قابلیت های مهم این گیاه آن است که می توانید آن را در محیط آپارتمان نیز نگهداری کنید. همچنین می توانید این گل را در محیط باز نیز بکارید و از آن نگهداری کنید. این گل به صورت درختچه ای رونده و رو به بالا است که به صورت دیواری پر از رنگ های صورتی و چشم نواز رشد می کند. در ادامه متن شما را روش نگهداری گل کاغذی بیشتر آشنا خواهیم کرد.
گلدهی گل کاغذی
در طول فصل گل دهی، گلهای کوچک آن به وسیله کاسبرگ های رنگی زیبا احاطه شده است. شاید تا به حال نمی دانستید اما قسمت رنگی که به صوت گل به نظر می آید در واقع کاسبرگ های گل هستند و گل ها در واقع قسمت کوچک زرد رنگ داخل این ساختار است. کاسبرگ ها به رنگ های زرد، نارنجی، صورتی، قرمز، ارغوانی روشن، ارغوانی و بنفش مشاهده می شود. گل های حقیقی گیاه کوچک و غیر قابل توجه، لوله ای و در انتها به صورت ستاره ای است و رنگ آن سفید، زرد متمایل به سبز کم رنگ، کرم، زرد و یا صورتی است.
روش نگهداری گل کاغذی
این گل نیز مانند سایر گل ها نیاز به فضایی مناسب برای رشد دارد. برای رشد بهتر آن باید مواردی مانند نور، آب، خاک، کود و گلدان مناسب را برای آن به نحو احسن محیا کنید. روش نگهداری گل کاغذی در رشد هر چه بهتر آن تاثیر بسزایی داشته و شما را به داشتن هر چه بهتر کمک خواهد کرد.
نور مناسب:
این گیاه به آفتاب کامل نیاز دارد. خیلی از پرورش دهندگان، گل کاغذی طبیعی را در طول فصل تابستان در بیرون از خانه می گذارند تا آفتاب بیشتری به آن بتابد. نیاز این گیاه به نور مستقیم ۶ الی ۸ ساعت است پس اگر از این گیاه در خانه نگهداری می کنید آن را نزدیک به پنجره جنوبی قرار دهید تا شاهد هر چه سریع تر رشد آن را به تعویق نیندازید. اگر این گیاه نور کافی را دریافت نکند منجر به رشد علفی آن می شود. اگر در آپارتمان از این گیاه نگهداری می کنید آن را در تراس خانه یا جلوی پنجره قرار دهید.
آبیاری مناسب:
همانطور که در ابتدا گفتیم ، گل کاغذی بومی آمریکای جنوبی است و به همین سبب به شرایط گرم و خشک عادت دارد. اگر سطح خاک خشک شد ، به گل آب بدهید. در فصل های گرم هر هفته یکبار آبیاری کافی است. در فصل سرما نیز هر دو هفته یکبار آبیاری کنید. اگر در فصل زمستان کمی خاک شما خشک باشد ، در فصل بهار گلدهی افزایش پیدا میکند. بین دو آبیاری باید حتما خاک خشک شود و گرنه رشد رویشی زیاد شده و گل نمی دهد و همچنین آبیاری زیاد باعث پوسیدگی ریشه های ظریف این گل می شود.
دمای مناسب:
دمای ایده آل برای گل کاغذی 30 درجه سانتی گراد است. این گیاه به سرما حساس بوده و در مناطق با سرمای زیر صفر درجه باید در زمستان به گلخانه منتقل شود. در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری می توان گل کاغذی را در باغچه و فضای آزاد کاشت. پس در شهرهایی مانند اهواز و آبادان و ... می توانید گل کاغذی را در حیاط و باغچه هم بکارید. برای اطلاع از سالم بودن این گیاه می توانید یک شاخه آن را خم کنید در این هنگام اگر شاخه شکست گل ما دچار سرمازدگی شده است ولی اگر خم شود گیاه ما سالم است. این گل دمای ۱۸ الی ۱۵ درجه را تحمل می کند اما توجه کنید که اگر دمای آن پایین تر باشد احتمال از بین رفت این گیاه نیز بیشتر می شود بهترین عملکرد گل کاغذی زمانی است که دمای شب کمتر از ۱۶ درجه سیلسیوس و دمای روز بیشتر از ۳۸ درجه سیلیسیوس نباشد.
خاک مناسب:
این گیاه زیبای بالا رونده به نوع خاک حساسیت نشان نمی دهد ولی طبیعتا اگر خاک مناسب و مورد پسند آنرا تهیه کنید باعث طراوت و شادابی و گلدهی سریعتر آن خواهید بود. گل کاغذی به خاکی نیاز دارد که دارای زهکش مناسب باشد پس باید از خاکی استفاده کنید که رطوبت و آب را در خود نگه ندارد. زیرا رطوبت باعث پوسیدگی ریشه گیاه و در نتیجه خشک شدن آن می شود. دقت کنید که از خاک هایی که دارای پیت و پرلیت می باشد استفاده نکنید زیرا هنگامی که از ترکیب این دو خاک استفاده شود خیس کردن دوباره آن دشوار است و هنگامی که خیس شود بدون اینکه به ریشه گیاه آب برساند آب را به تندی از خود عبور می دهد. هنگامی می شود از این ترکیب استفاده کرد که مقداری ورمی کولیت نیز همراه آن استفاده شود. خاک مورد نیاز گل کاغذی خاک رسی آهکی است با PH 5 تا ۶ است پس به خاکی اسیدی نیاز دارد. خاک خوب و مناسب از نکات مهم روش نگهداری گل کاغذی است.
کوددهی مناسب:
در طول فصل تابستان و فصول رشد، گل کاغذی را با کودی که حاوی تمامی عناصر مورد نیاز باشد، هر هفته یا هر دو هفته یک بار کود دهی کنید. یکی از بهترین کودهای گل کاغذی کودهایی هستند که مواد غذایی را آرام و به تدریج در خاک آزاد می کنند. سیستم ریشه ای گل کاغذی ضعیف است بنابراین برای تقویت ریشه های این گل از کود های کامل شامل عناصر میکرو مثل آهن می توان استفاده کرد همچنین برای گل دهی بهتر است از کودهای فسفر و کود کریستالون آبی در فصل رشد استفاده کرد به یاد داشته باشید کود دهی زیاد از کود کامل و کودهای نیتروژن دار باعث به تاخیر افتادن گل دهی می شود. روش نگهداری گل کاغذی در رشد و نمو این گیاه نقش مهمی دارد.
هرس کردن گل کاغذی:
حال که با روش نگهداری گل کاغذی اندکی آشنا شدیم بهتر است با نحوه هرس کردن آن نیز آشنا شویم. هرس کردن منظم گیاه گل کاغذی باعث ظاهر بهتر گیاه خواهد شد. چه داخل گلدان کاشته باشید یا مستقیما داخل خاک باغچه تفاوتی نمی کند و هرس کردن آن لازم است. از طرفی هرس کردن کمک می کند تا سایز و شکل شاخه های این گیاه قابل کنترل باشند یا بتوانید همیشه آنها را به فرم بوته یا درختچه در منزل خود نگهداری کنید. از طرفی گاهی اوقات نیاز است تا در طی زمستان گیاه خود را به داخل منزل بیاورید. پس باید از قبل هرس کرده داشته باشید تا شرایط نگهداری آن فراهم شود. بهترین زمان برای هرس کردن گل کاغذی در پاییز یا انتهای فصل رشد است که هم ظاهر جذاب تری می گیرد و هم پایه آن ضخیم تر می گردد. حتما هم موقع هرس کردن از دستکش استفاده کنید تا مثل هرس کردن پیچک سمی، جوش پوستی نزنید. دقت کنید که اگر در زمان مناسب گیاه گل کاغذی هرس نشود فاز رویشی گیاه به فاز گلدهی غالب شده و به جای گل تعداد خارهای بلند روی ساقه ها بیشتر خواهد شد. هرس کردن هم تقریبا با کوتاه کردن یک سانت از شاخه ها انجام می شود.
تعویض گلدان:
در تعویض گلدان گل کاغذی عجله نکنید چون ریشه های این گیاه باید کامل گلدان را پر کرده باشد و سپس عوض کنید. قبل از شروع فصل رشد باید تعویض گلدان را انجام دهید و معمول وقتی گیاه را تحویل می گیرید، سالی یکبار گلدان را با یک سایز بزرگتر تعویض کنید و سپس اجازه دهید که کامل گیاه رشد کند. اگر مطمئن نیستید که برحسب نوع گونه دقیقا چه زمانی باید گلدان گیاه را عوض کنی، مثلا هر 2 سال یا هر 3 تا 5 سال یکبار، اجازه دهید که ریشه ها از زیر گلدان بیرون بزنند. و در این شرایط بهترین موقع برای تعویض گلدان ایجاد شده است. شاید برحسب نوع گونه در اوایل سال های رشد مجبور باشید که هر سال گلدان را عوض کنید. حال که اندکی با روش نگهداری گل کاغذی آشنا شدید در ادامه با روش تکثیر، بیماری و آفات این گیاه آشنا می شویم.
تکثیر گل کاغذی
تکثیر گیاه گل کاغذی به دو روش قلمه زدن و کاشت بذر انجام می شود.
قلمه زدن گل کاغذی:
قلمه زدن را می توان در هر موقعی از سال ولی ترجیحا در فصل رشد گیاه برای نتیجه گرفتن بهتر انجام داد. ابتدا ساقه ای نرم که بر روی حدود 4 تا 6 گره هست را انتخاب کرده و 10 تا 15 سانتیمتر از آن را با قیچی تیز و ضد عفونی شده جدا کنید. سپس برای تسریع فرایند ریشه دهی آن را در محلول با غلظت مناسبی از هورمون های ریشه زایی مثل( NAA1 – نَفتیل استیک اسید ) یا ( IBA ایندول -بوتیریک اسید) قرار دهید. و سپس کلیه شرایط را مانند یک گیاه بالغ برای آن فراهم کنید تا رشد کند. بعد از اینکه قلمه در گلدان به قطر 9 سانتیمتر ریشه داد و آماده انتقال شد آن را به گلدانی با قطر دهانه 13 سانتیمتر ببرید. و کلیه شرایط ایده آل و بهینه را فراهم کنید.
کاشت بذر:
این روش چندان توصیه نمی شود و بهترین کار قلمه زنی است. اما برای این کار بذرهایی که در وسط گل های ریز آن قرار دارد را در فصل پاییز جمع آوری کنید. و برای این کار باید گیاه را از غلاف جدا کرده و خشک کنید. بذرها را می توانید در هر زمانی بکارید ولی حتما محیط گرمی فراهم کنید. ضمنا جوانه زنی شاید یک ماه و حتی بیشتر طول بکشد.
مشکلات و بیماری های گل کاغذی
آفات گل کاغذی
اگر در قسمت زیرین یا رویی برگ ها نشانه هایی از تار عنکبوت دیده می شود گیاه گل کاغذی دچار این آفت شده است. که با تغذیه از گیاه برگ های آن زرد می کند. برای از بین بردن آن می توانید تقریبا هر 2 یا 3 هفته یکبار با فشار زیاد آب، گیاه را درمان کنید تا کنه ها از گیاه کنده شوند. یا اینکه برای قطع سطح تماس از روغن طبیعی باغبانی یا حشره کش ها طبق دستورات مندرج استفاده نمایید. از جمله بیماری های گیاه گل کاغذی می توان به عامل قارچی یا باکتریایی اشاره کرد. نقاط نارنجی یا قرمز رنگ بر روی برگ های گیاه مخصوصا برگ های جوان از وجود آفت بر روی گیاه شما خبر می دهد. این نقاط ممکن است به مرور زمان بزرگتر و تبدیل به لکه های کرم یا قهوه ای رنگ و به صورت مرده در بیاید. برای رفع این نقیصه کافی است هنگام آبیاری مراقب باشید که برگ های گیاه گل کاغذی خیس نشود. نکته دوم استفاده از قارچ کش ها برای کنترل این گونه بیماری ها می باشد. روش نگهداری گل کاغذی اگر به روش درست و صحیح صورت گیرد گیاه از این آفات در امان خواهد بود.
علت خشک شدن برگ های گل کاغذی
گاهی اوقات شما به این مسئله بر می خورید که برگ های گل شما خشک و دچار ریزش شده است. خشکی برگ ها می تواند دلیل متعددی داشته باشد. یکی از مهم ترین علت های این مسئله، دما است. گل کاغذی به دما بسیار حساس است، اگر شما در دمای زیر صفر درجه هستید حتما توجه داشته باشید که گل خود را به گلخانه منتقل کنید تا دچار خشکی نشود. محل ایده آل برای رشد این گل مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیر می باشد که در فضای باز این گل به خوبی رشد می کند. علت بعدی خشک شدن برگ های این گل، آب دهی نامنظم است. خشکی بیش از حد خاک، باعث خشکی برگ ها خواهد شد.
علت زرد شدن برگ گل کاغذی
یکی از اتفاقاتی که ممکن است شما را ناراحت کند، زرد شدن و بی روح شدن گیاهان آپارتمانی شما است. گل کاغذی نیز از این قاعده مستثنی نیست. اما زرد شدن و ریزش برگ های این گل چه دلیلی می تواند داشته باشد. در اینکه گل کاغذی گیاهی مقاوم است و در شرایط سخت محیطی میتواند رشد کند، هیچ شکی نیست، اما این گل نیز به مانند دیگر گیاهان ممکن است دچار ریزش و زرد شدن برگ های خود شود. تابش آفتاب شدید، گرما و کم آبی می تواند یکی از دلایل این امر باشد. اما ممکن است بیماری ها و موارد دیگری هم باعث زرد شدن گل های این گیاه شود. همانطور که در بحث انتقال گل بعد از قلمه زدن به محیط باز و در معرض نور قرار گرفت اشاره کردیم یکی از عوامل تاثیرگذار در رشد این گل نورآفتاب است که اگر شدت آن کم یا زیاد شود و البته دمای محیط بالا و پایین شود ممکن است منجر به ریزش برگ های این گل شود این مشکل یکی از مشکلات متداول گیاه گل کاغذی می باشد.
علت شل شدن برگ گل کاغذی
حشرات مختلف در آسیب رساندن به گیاهان نقش مهمی دارند. شته و کنه های ممکن است سلامت این گیاه را مورد حمله قرار دهد، مخصوصا برگ های تازه رشد کرده و جوان گیاه سریع تر از این حملات آسیب می بیند .چسبناک و شل شدن برگ های گل کاغذی نتیجه حمله شته ها به این گیاه می باشد. راه حل مناسب مقابله با حمله این حشرات این است که شما می توانید تکه پارچه ای را نمناک کنید و بعد از مرطوب شدن آنها را از روی برگ های گیاه خود پاک کنید. اما اگر حمله این حشرات شدید تر است توجه داشته باشید که باید از سم های حشره کش و البته مناسب برای این امر استفاده کنید. سم هایی مانند دیازینونیکی از سمومی است که شما می توانید برای دفع حشرات از آن استفاده کنید.
امیدواریم توانسته باشیم شما را با روش نگهداری گل کاغذی تا حدی آشنا کرده باشیم. گیاه گل کاغذی از جمله گیاهان پر طرفداری و زیبایی است که امروزه به دلیل جلوه خاصی که به حیاط و یا حتی دکوراسیون منزل شما می دهد، می تواند یکی از انتخاب های شما برای خرید گیاه آپارتمانی برای منزل باشد. در این مقاله شما را با نحوه نگهداری از گل کاغذی آشنا کردیم تا توانسته باشیم شما را در داشتن یک گل بسیار زیبا و رنگی در محیط منزل یاری کرده باشیم.