آموزش روش نگهداری کاکتوس افوربیا در خانه

روش نگهداری گل افوربیا
۲۷ مهٔ ۲۰۲۳
آموزش روش نگهداری کاکتوس افوربیا در خانه

کاکتوس افوربیا از جمله گل های آپارتمانی است که به تازگی نگهداری از آن در خانه ها و ادارات بسیار رواج پیدا کرده است. افوربیا یک گونه جذاب برای گیاه دوستانی که می خواهند یک نمونه متفاوت و زیبا به مجموعه گیاهان آپارتمانی خود اضافه کنند. گل افوربیا با ظاهری که دارد می تواند شما را به بیابان های گرم و خشک ببرد. اگر به دنبال زیبایی بخشیدن به گوشه آفتابگیر دکوراسیون خود هستید، خرید گلدان گل افوربیا می تواند انتخابی مناسب برای شما باشد. در ادامه با این گیاه بیشتر آشنا خواهیم شد و به بررسی نحوه نگهداری گل افوربیا به همراه مشکلات آن خواهیم پرداخت.

کاکتوس افوربیا چیست؟

گل افوربیا که با نام های درخت شیر افریقایی (African milk tree) و یا شمعدانی افریقایی نیز شناخته می شود، بومی مناطق نیمه بیابانی استوایی و نیمه گرمسیری افریقا به حساب می آید. این گیاه به طور خاص در کشور هایی مانند اتیوپی، سومالی، سودان و کنیا یافت می شود. نام انگلیسی این گیاه (Euphorbia) و از سرده ی خانواده گیاهی Euphorbiaceae محسوب می شود. افوربیا معمولا در زیستگاه های خشک و صخره ای رشد می کند. این گیاه ظاهری شبیه کاکتوس دارد که دارای ساقه های ضخیم، گوشتی و خاردار است. این ساقه های سبز و استوانه ای اغلب به صورت عمودی رشد می کنند و منشعب می شوند. آن ها در زیستگاه خود می توانند به ارتفاع چندین متر برسند. خارهای افوربیا معمولا کوتاه هستند و به صورت خوشه ای در امتداد برآمدگی های ساقه یافت می شوند.

گیاه افوربیا در زیستگاه های طبیعی خود، جایی که شرایط ممکن است سخت و منابع محدود باشد، به کندی رشد می کنند. آنها با مناطق خشک و نیمه خشک سازگار می شوند، جایی که رشد آهسته آن ها اجازه می دهد تا انرژی و آب موجود در خود را حفظ کنند. در این محیط های چالش برانگیز، گونه های افوربیا اغلب بقا را بر رشد سریع در اولویت قرار می دهند. هنگامی که این گل به صورت گیاه آپارتمانی در باغ، گلدان و یا هر محیط مطلوب دیگر کشت شود، ممکن است باتوجه به روش نگهداری بهتر، نرخ رشد کمی سریع تری از خود نشان دهد. با این حال در مقایسه با بسیاری از انواع دیگر گیاهان رشد متوسط تا کندی دارد.

ویژگی های ظاهری گل افوربیا

برگ ها

برگ های افوربیا بسته به گونه آن می تواند به طور قابل توجهی متفاوت باشد. در برخی گونه ها برگ های کوچک و بسیار کم و یا حتی ممکن است اصلا افوربیا بدون برگ باشد. در عوض ممکن است برگ ها جای خود را به خارهایی داده باشند که کارشان محافظت در برابر حیوانات و یا مقابله با از دست دادن آب در گرما باشد. این گونه ها اغلب در محیط های بسیار خشک یافت می شوند. در برخی گونه های دیگر که ساقه های آن زیاد آبدار نیست، ممکن است برگ هایی نسبتا بزرگ تر نیز وجود داشته باشد. شکل این برگ ها بسته به گونه افوربیای برگ دار، خطی، بیضی و حتی گرد با حاشیه های صاف و یا دنده دار است.

بیشتر بخوانید: نگهداری از گل کاغذی در باغچه و گلدان

گل افوربیا

خارها

این نوع از ساکولنت ها به دلیل ساختار خاردار خود شناخته می شوند. این خارها معمولا کار دفاع در برابر حیوانات گیاهخوار  و سایر تهدیدات را دارد. این خار ها اغلب روی ساقه و یا شاخه ها و در لبه های ساقه رشد می کنند و معمولا از نظر شکل و اندازه با هم متفاوت هستند؛ برخی کوچک و تیز و برخی دیگر بزرگ ترند. جالب است بدانید بعضی گونه های این گیاهان ممکن است خار نداشته و دارای ساقه های صاف و بدون خار باشند.

مطالب مرتبط: نگهداری از گل شمعدانی

خارهایی افوربیا

ساقه

یکی از ویژگی های قابل توجه کاکتوس افوربیا، طیف گسترده شکل و مدل ساقه های آن است. در برخی گونه های ساقه ها ضخیم، استوانه ای و آبدار هستند که می توانند آب را برای زنده ماندن در دوره های خشکسالی ذخیره کنند. ساقه های افوربیا معمولا سبز رنگ هستند. گرچه بعضی گونه های آن ممکن است ساقه هایی با سایه قرمز، قهوه ای یا سایر رنگ ها را داشته باشد.

به علاوه سطح این ساقه ها می تواند ، صاف، آجدار و دارای برآمدگی باشد. در برخی گونه ها، یک پوشش مومی یا بافت پودری بر روی ساقه ها مشاهده می شود که به کاهش اتلاف آب کمک کرده و گیاه را در برابر شرایط محیطی سخت محافظت می کند. به یاد داشته باشید افوربیا می تواند بسته به گونه و واریته ای که دارد دارای شکل ظاهری متفاوت باشد.

آیا گل افوربیا سمی است؟

این گیاه نیز مانند دیگر گیاهان ساکولنت و کاکتوس هنگامی که بریده و یا زخمی می شود می تواند از خودش شیره و یا لاتکس سفید رنگی تولید کند. این لاتکس می تواند سمی باشد و باعث تحریک پوست و یا واکنش ها آلرژیک شود. توصیه می شود گیاه را با احتیاط نگهداری کنید و از تماس با شیره آن خودداری نمایید. سم های موجود در این گیاه ممکن است باعث تحریک و ناراحتی معده شود، پس بهتر است آن را دور از دسترس کودکان قرار دهید.

گلدهی کاکتوس افوربیا

افوربیا معمولا گل های بسیار ریزی تولید می کند که به رنگ زرد مایل به سبز هستند. این گل ها تک جنسیتی هستند؛ به این معنی که هر گیاه می تواند گل های نر و یا ماده داشته باشد. گل ها اغلب توسط براکت های زرد تا قرمز احاطه شده اند. زمان گلدهی افوربیا بسته به نوع آن ممکن است متفاوت باشد. به طور کلی، بسیاری از گونه ها در طول ماه های بهار و تابستان گل می دهند. این ماه‌ها چون گرم‌تر و دارای ساعات طولانی‌تر روز هستند، اغلب شرایط بهینه برای گلدهی و گرده افشانی را فراهم می‌کنند. با این حال، برخی از گونه ها ممکن است در فصول دیگر نیز شکوفا شوند.

جهت مطالعه بیشتر: روش های نگهداری و تکثیر گیاه کاکتوس

گلدهی افوربیا

افوربیا، کاکتوس یا ساکولنت؟

شاید شما هم افوربیا را با نام کاکتوس بشناسید! اما باید بدانید که این نوع گیاه جزء خانواده کاکتوس ها حساب نمی شود و فقط ظاهری شبیه به آن دارد. در واقع این گیاه جزء خانواده ساکولنت ها به حساب می آید. ساکولنت ها به گیاهانی گفته می شود که برای ذخیره آب در ساقه، برگ یا ریشه خود تکامل یافته اند تا قادر باشند در محیط های خشک یا مستعد خشکسالی زنده بمانند. از آنجایی که افوربیا نیز آب را در ساقه خود به خوبی ذخیره می کند جزء این دسته از گیاهان در نظر گرفته می شود. به علاوه این گونه ها با کاهش برگ های خود سطح تماس با نور خورشید را کاهش می دهند تا از دست دادن آب از طریق تعریق را کاهش دهند. همچنین نحوه فتوسنتز آن ها در شب و ساعات خنک تر، از طریق جذب دی اکسید کربن با باز کردن روزنه های خود، صورت می گیرد. این نوع فتوسنتز نیز باعث کاهش از دست دادن آب آن ها می شود. به علاوه شکل ظاهری مانند ساقه های ضخیم و... نیز از دیگر ویژگی های ساکولنت ها است که به خوبی در گیاه افوربیا قابل مشاهده است. همه این ویژگی هایی که گفته شد به وضوح نشان می دهد که گل افوربیا جزء دسته ساکولنت ها است اما چون ظاهری شبیه کاکتوس ها دارد بیشتر با نام کاکتوس افوربیا شناخته می شود.

روش نگهداری از گل افوربیا در منزل

حال که با این گیاه آشنا شده اید، وقت آن رسیده روش نگهداری از کاکتوس افوربیا را نیز بدانید. نکته ای که باید بدانید این است که روش نگهداری افوربیا که در زیر آمده، مختص به نوع خاصی از افوربیا نیست و این دستوری العمل ها به صورت کلی آورده شده است. شما می توانید بر اساس نوع گیاهی که دارید روش نگهداری از گل افوربیای خود را پیدا کرده و به کار بگیرید.

نور لازم برای افوربیا

بیشتر گونه های افوربیا در روش نگهداری خود به نور روشن و غیر مستقیم نیاز دارد. آنها معمولاً به چندین ساعت نور خورشید در روز نیاز دارند. گلدان افوربیای خود را در مکانی قرار دهید که نور روشن و فیلتر شده را دریافت کند، مانند نزدیک یک پنجره آفتابی. با این حال، آن را از نور شدید و مستقیم خورشید که می تواند برگ ها را بسوزاند دور نگهدارید.

دمای مناسب برای نگهداری افوربیا

گیاهان افوربیا به طور کلی دماهای گرم را از 18 درجه سانتیگراد تا 29 درجه سانتیگراد ترجیح می دهند. آنها در برابر سرما مقاوم نیستند و باید از بادهای سرد یا دمای زیر 10 درجه سانتیگراد محافظت شوند. در روش نگهداری افوربیا بهتر است دمای ثابتی را در محدوده گفته شده فراهم کنید.

میزان آبیاری گل افوربیا

در طریقه نگهداری افوربیا بسته به گونه و شرایط محیطی، نیاز آبی متفاوتی وجود دارد. اما به عنوان یک دستورالعمل کلی بهتر است اجازه دهید که خاک تا حدی بین دو آبیاری خشک شود. آبیاری بیش از حد می تواند منجر به پوسیدگی ریشه شود، بنابراین اطمینان از زهکشی مناسب بسیار مهم است. از غرقاب شدن خاک خودداری کنید و از مخلوط گلدانی با زهکشی خوب استفاده کنید. آبیاری زیاد و حتی کم این گیاه می تواند از عوامل چروکیده شدن ساقه باشد پس توصیه می شود اصول آبیاری گل افوربیا را رعایت کرده تا یک گل شاداب و زیبا داشته باشید.

خاک مورد نیاز افوربیا

گیاهان افوربیا ترکیب خاکی با زهکشی خوب را ترجیح می دهند. بهتر است در روش نگهداری افورببیا از مخلوط گلدان کاکتوس یا ساکولنت استفاده کنید یا با ترکیبی از خاک گلدان معمولی، پرلیت و ماسه ترکیبی برای بهبود زهکشی ایجاد کنید.

کوددهی کاکتوس افوربیا

 گیاهان افوربیا معمولاً به کود دهی مکرر نیاز ندارند. در طول فصل رشد (بهار و تابستان) می توانید ماهی یک بار از کود متعادل و رقیق شده گیاهان آپارتمانی استفاده کنید. همیشه دستورالعمل های بسته بندی را برای رقیق سازی و کاربرد مناسب دنبال کنید. مهم است که در روش نگهداری افوربیا، به این گیاه زیاد کود ندهید پس هنگام نگهداری از افوربیا کودها را رقیق کنید. بهتر است کود را زمانی اعمال کنید که خاک از قبل مرطوب است و گیاه هیچ گونه استرسی مانند گرمای شدید را تجربه نمی کند. قبل از کود دهی گیاه را آبیاری کنید سپس از کود رقیق شده استفاده کنید.

از کود متعادل و محلول در آب استفاده کنید که به طور خاص برای کاکتوس ها و ساکولنت ها ساخته شده است. به دنبال کودی با نسبت NPK (نیتروژن-فسفر-پتاسیم) در حدود 10-10-10 یا مشابه باشید. این نسبت متعادل تضمین می کند که گیاه مقدار متوسطی از هر ماده غذایی ضروری را دریافت می کند. به طور کلی توصیه می شود که کود را تا نصف یا یک چهارم قدرت توصیه شده رقیق کنید تا از کوددهی بیش از حد جلوگیری شود.

بیشتر بدانید: مزایای خرید اینترنتی هدیه چیست؟

روش نگهداری گل افوربیا

هرس افوربیا

این گیاهان در طول زمان می توانند بسیار بزرگ شوند. اگر می خواهید اندازه گیاه خود را مدیریت کنید یا آن را فشرده تر نگه دارید، هرس می تواند کمک کننده باشد. برای کنترل رشد و شکل آن می توانید به صورت انتخابی شاخه ها یا ساقه های پشتی را کوتاه کنید. به علاوه هرس برای از بین بردن قسمت‌های مرده، بیمار یا آسیب‌دیده گیاه نیز مفید است. به علاوه هرس کردن برای ایجاد شکل متقارن و یا دخواه می تواند بسیار کمک کننده باشد. به خاطر داشته باشید که هنگام هرس حتما از ابزار های تیز و استریل شده استفاده کنید تا از ایجاد آسیب و عفونت های قارچی جلوگیری شود. همچنین با توجه به اینکه شیره این گیاه اندکی سمی است هنگام هرس حتما از دستکش استفاده کنید. شایان ذکر است که همه گونه های افوربیا را نمی توان به صورت سنگین هرس کرد. بهتر است قبل از هرس، اطلاعات گونه خاص خود را پیدا کنید.

روش تکثیر کاکتوس افوربیا

پس از روش نگهداری کاکتوس افوربیا به تکثیر گل افوربیا می رسیم. تکثیر افوربیا در واریته های آن ممکن است متفاوت باشد. اما به طور کلی چندین روش عمومی برای تکثیر گل افوربیا وجود دارد که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت.

تکثیر از طریق قلمه

یک ساقه سالم از گیاه مادر انتخاب کنید. با استفاده از یک چاقوی تیز و استریل شده یا قیچی، یک برش تمیز در زیر یکی از برگ های فلس مانند ایجاد کنید. برای جلوگیری از پوسیدگی، اجازه دهید انتهای بریده شده ساقه خشک شده و پینه ببندد. اگر گیاه تان را هرس کردید می توانید از شاخه های هرس شده برای تکثیر استفاده کنید. مخلوط گلدانی با زهکشی خوب و مناسب برای ساکولنت ها یا کاکتوس ها تهیه کنید. قلمه ساقه را در مخلوط گلدان بکارید و انتهای بریده شده را در عمق حدود دو سانتی متر دفن کنید. قلمه را در مکانی گرم و روشن با نور غیر مستقیم خورشید قرار دهید. قلمه را زمانی آبیاری کنید که خاک بین دو آبیاری کمی خشک شود. رشد ریشه ها در عرض چند هفته نشان دهنده یک تکثیر موفقیت آمیز است. سپس با استفاده از روش تکثیر افوربیا که در بالا گفته شده از گیاه جدید نگهداری کنید.

مطلب پیشنهادی: همه چیز درباره مواد غذایی موردنیاز گیاهان

قلمه زدن افوربیا

تکثیر از طریق پاجوش

برخی گونه های افوربیا در اطراف پایه مادر گیاهچه ها و پاجوش هایی تولید می کنند که برای تکثیر افوربیا مناسب است. با استفاده از یک چاقوی تیز و استریل شده به آرامی آن ها را از گیاه مادر جدا کنید. به مدت چند روز اجازه دهید شیره پاجوش ها خشک شوند و پینه ببندد. سپس آن را در ظرفی جداگانه با خاکی با زهکشی خوب بکارید. سپس برای نگهداری افوربیای کوچک، ظرف را در مکانی گرم و روشن با نور غیر مستقیم خورشید قرار دهید. تا زمانی که ریشه ها رشد کنند، گیاه را به مقدار کم آبیاری کنید.

تکثیر افوربیا از طریق دانه

دانه های بالغ را از گیاه مادر جمع آوری کنید. بذرهای افوربیا معمولاً کوچک هستند و پس از رسیدن و خشک شدن می توان آن ها را از گیاه برداشت. مخلوطی از پرلیت و پیت ماس با زهکشی خوب تهیه کنید. بذرها را روی سطح مخلوط خاک بکارید و به آرامی آنها را فشار دهید تا از تماس خوب بذر با خاک اطمینان حاصل کنید. ظرف را با یک پلاستیک بپوشانید یا آن را در یک کیسه پلاستیکی قرار دهید تا محیطی مرطوب ایجاد شود. ظرف را در مکانی گرم با نور غیر مستقیم خورشید قرار دهید. رطوبت را با مه پاش کردن خاک یا استفاده از بطری اسپری حفظ کنید، اما از آبیاری بیش از حد خودداری کنید. زمان جوانه زنی بسته به گونه افوربیا می تواند متفاوت باشد. صبور باشید و با روش نگهداری افوربیا، مراقبت های لازم را تا ظهور نهال انجام دهید.

مشکلات، آفات و بیماری های گل افوربیاآفب

در ادامه برخی از بیماری های رایجی که می تواند کاکتوس افوربیا را تحت تاثیر قرار دهد آورده شده است.

شپشک آردآلود

 شپشک‌های آرد آلود حشرات کوچک و نرمی هستند که اغلب گیاهان افوربیا را آلوده می‌کنند. آنها به صورت خوشه های سفید و پنبه ای ظاهر می شوند که معمولاً در بغل برگ ها یا در امتداد ساقه ها یافت می شوند. شپشک آرد آلود از شیره گیاه تغذیه می کند و باعث توقف رشد و زرد شدن برگ ها می شوند. از یک پنبه آغشته به الکل برای از بین بردن حشرات آرد آلود و یا از صابون حشره کش برای کنترل آلودگی استفاده کنید.

بیشتر بخوانید: نکات قبل از خرید گل و گیاه آپارتمانی

شپشک آرد آلود

کنه‌های عنکبوتی

کنه‌های عنکبوتی آفات کوچکی هستند که دیدن آن‌ها با چشم غیرمسلح دشوار است. آنها معمولاً در سطح زیرین برگ ها یافت می شوند، جایی که شیره گیاه را می مکند که منجر به تغییر رنگ و تار شدن برگ ها می شود. مه پاشی منظم گیاه، اطمینان از رطوبت کافی و استفاده از صابون حشره کش می تواند به کنترل هجوم کنه عنکبوتی کمک کند.

موضوع پیشنهادی: افزایش عمر شاخه گل بریده

آفات افوربیا

حشرات فلس دار

این حشرات آفاتی کوچک و بی حرکت هستند که خود را به ساقه و برگ گیاهان می چسبانند. آنها یک پوسته محافظ تشکیل می دهند که آن ها را در برابر شکارچیان و حشره کش ها محافظت می کند. این آلودگی می تواند باعث زرد شدن برگ ها و توقف رشد شود. از یک برس نرم یا پنبه آغشته به الکل برای از بین بردن حشرات فلس دار استفاده کنید.

برای مطالعه: روش های تکثیر گل آگلونما

حشرات فلس دار

سفیدک پودری

 سفیدک پودری به صورت پوششی سفید و پودری روی برگ ها و ساقه ها ظاهر می شود. این آفت ها در شرایط مرطوب رشد می کنند و می تواند باعث انحراف و تغییر رنگ برگ شود. برای کنترل سفیدک پودری، از گردش هوای خوب در اطراف گیاه اطمینان حاصل کنید، از غرقاب کردن گیاه خودداری کرده و از اسپری قارچ کش که مخصوص سفیدک پودری طراحی شده است، استفاده کنید.

مطالب مرتبط: رایج ترین مشکلات گیاهان آپارتمانی

سفیدک پودری

پوسیدگی ریشه

 آبیاری بیش از حد و خاک با زهکشی ضعیف می تواند منجر به پوسیدگی ریشه در گیاهان افوربیا شود. این علائم شامل پژمردگی، زرد شدن برگ ها و بوی بد است. برای جلوگیری از پوسیدگی ریشه، اطمینان حاصل کنید که خاک دارای زهکشی مناسب است و گیاه را فقط زمانی آبیاری کنید که 2 سانت از بالای خاک خشک شده باشد. اگر پوسیدگی ریشه قبلاً رخ داده است، قسمت های آسیب دیده را جدا کرده و گیاه را در خاک تازه و با زهکشی خوب قرار دهید.

به یاد داشته باشید که به طور منظم گیاهان افوربیای خود را برای هر گونه علائم آفت یا بیماری بررسی کنید. تشخیص زودهنگام و درمان مناسب کلید حفظ سلامت گیاهان شماست. در صورت مشاهده هرگونه مشکل، توصیه می شود در مورد آفات یا بیماری های خاص تحقیق کنید و با کارشناسان باغبانی محلی برای راهنمایی در مورد مؤثرترین روش های کنترل مشورت کنید.

چروکیده شدن ساقه

آبیاری بیش از حد که باعث پوشیده شدن ریشه می شود، می تواند یکی از عوامل چروکیده شدن ساقه افوربیا باشد. هرچند که این گیاه جزء گیاهان با آبیاری کم است اما کم آبی بیش از اندازه می تواند باعث سطح آب درون ساقه شود و در نتیجه آن ساقه ها کوچک و چروکیده شود. در هر حال شما باید تناسب آبیاری را طبق دستوری که در بالا گفته شد، رعایت کرده تا از رخ دادن این مشکل گل افوربیا جلوگیری کنید. یکی دیگر از عوامل چروکیده شدن ساقه می تواند به علت تغییر ناگهانی دما باشد. کاهش ناگهانی دما می تواند به این گیاه شوک وارد کند پس بهتر است دمای آن را متعادل نگهدارید. اگر ساقه افوربیای شما چروکیده شده است، توصیه می کنیم آن را به طور کامل بررسی کنید چون ممکن است گیاه شما به آفات دچار شده باشد. زیرا آفات نیز یکی از عوامل چروکیده شدن ساقه ها هستند. 

از اینکه تا انتهای مقاله با ما همراه شدید از شما سپاسگزاریم. همانطور که گفته شد گل افوربیا شبیه کاکتوس اما از دسته ساکولنت ها محسوب می شود. این گیاهان دارای گونه ها و طیف وسیعی از اشکال و اندازه و حتی عادات رشد هستند. ظاهر جذاب آن‌ها با خارها، ساقه‌ها و ساختارهای ویژه برگ، به جذابیت شان می‌افزاید و آن‌ها را به یک مکمل قابل توجه برای هر مجموعه گیاهی تبدیل می‌کند. به علاوه روش نگهداری گل افوربیا به همراه نحوه تکثیر و بیماری ها و مشکلات آن را بررسی کردیم. امیدواریم توانسته باشیم دانش لازم برای طرز نگهداری از کاکتوس افوربیا را در اختیار شما گذاشته باشیم. اگر علاقمند به خرید گل افوربیا هستید می توانید از طریق وبسایت گل بازار اقدام به خرید کنید و یک گیاه متفاوت و زیبا را به مجموعه گیاهان آپارتمانی خود اضافه کنید.

 

توضیحات
Leave your comment
Your email address will not be published
Tags were not found