راهنمای صفر تا صد روش تکثیر گل شفلرا در منزل
اگر به دنبال پرورش یا خرید گل آپارتمانی زیبا هستید، گیاه شفلرا می تواند یک انتخاب مناسب باشد. این گیاه از آن جایی که برگ هایی شبیه به چتر دارد معروف به گیاه چتری است. این گل آپارتمانی پر طرفدار با داشتن ظاهری زیبا در تزیین دکور منزل و یا محیط های اداری بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. اگر شما هم عاشق گل و گیاه هستید، قطعا با گیاه شفلرا آشنایی دارید. زیبایی چشمگیر، رشد سریع و روش نگهداری آسان آن دلایلی است که می تواند شما را به تکثیر گل شفلرا در منزل سوق دهد. در ادامه این مقاله شما را با چگونگی تکثیر گل شفلرا به صورت مرحله به مرحله آشنا می کنیم.
بهترین زمان برای تکثیر گل شفلرا
بهترین زمان برای قلمه زدن ساقه و یا تکثیر گل شفلرا در بهار و یا اوایل تابستان است. این زمان این امکان را به شما می دهد تا قلمه به راحتی ریشه دار شود زیرا گرمای این فصل به تکثیر شفلرا و بهبود گیاه مادر بعد از قلمه زدن بسیار کمک می کند. از نظر تئوری زمان بندی برای تکثیر گیاهانی که در تمام طول سال در داخل خانه نگهداری می شوند چندان مهم نیست. اما تکثیر گیاهان مطابق با طبیعت آن ها و همچنین آب و هوا می تواند نتیجه بهتری داشته باشد.
روش های تکثیر گل شفلرا
شما می توانید به چند روش ساده گیاه شفلرای خود را تکثیر کنید. نحوه تکثیر گل شفلرا بهتر است با کاشت قلمه ساقه در خاک و یا آب انجام شود. اما روش های دیگری مانند کاشت بذر و یا تکثیر هوایی نیز وجود دارند که می تواند انتخاب شما برای داشتن یک شفلرای جدید در منزل باشد. در ادامه شما را با همه این روش ها آشنا می کنیم.
روش تکثیر گل شفلرا از طریق قلمه زدن
ممکن است نحوه تکثیر شفلرا از طریق قلمه چندان ساده نباشد. اما با رعایت کردن نکات و داشتن پشتکار می توانید موفق به تکثیر گیاه شفلرا شوید.
قلمه ای که انتخاب می کنید باید شامل بخشی از یک ساقه بزرگ به همراه یک گره رشد باشد. در ادامه روش تکثیر شفلرا با قلمه را مرحله به مرحله بررسی می کنیم:
- خاک مناسب برای کاشت قلمه را آماده کنید. ترکیبی از خاک مخصوص گیاهان آپارتمانی همراه مقداری ورمیکولیت می تواند محیط مناسب برای ریشه زایی قلمه را آماده کند. خاک را کاملا مرطوب کرده و با دست مخلوط کنید تا همه جای آن مرطوب شود.
- از ابزار تیز و تمیز که با الکل استریل کرده اید استفاده کنید. قیچی ممکن است ساقه را له و یا خرد کند. چاقوی تیز بهترین گزینه برای تکثیر شفلرا است. حتما چاقوی خود را استریل کنید تا از احتمال هر گونه آلودگی و بیماری برای قلمه و گیاه مادر جلوگیری کنید.
- یک ساقه 10 تا 15 سانتی متری را درست در بالای یک گره که دارای برگ است را برش دهید. اندازه ساقه باید حداقل به اندازه یک مداد باشد. یک برش مستقیم بزنید تا ناحیه برش خورده به کمترین میزان خود برسد و گیاه مادر بتواند زمان کمتری برای ترمیم و پینه کردن آن به کار ببرد.
- برگ های پایینی را جدا کنید. ولی مطمئن شوید حداقل یک مجموعه کامل برگ های چتری روی ساقه باقی بماند.
- به یاد داشته باشید در هنگام کاشت محل برش نباید خشک شده باشد. اگر بلافاصله قلمه را نمی توانید بکارید، آن را در یک حوله و یا پارچه مرطوب بپیچید تا قسمت برش خورده مرطوب بماند.
- در این مرحله چند روش برای ریشه زایی قلمه وجود دارد:
- یک سوراخ در سطح خاک ایجاد کنید و انتهای قلمه را در مخلوط قرار دهید و خاک اطراف قلمه را محکم کنید. برای تکثیر شفلرا در خاک می توانید انتهای قلمه را به هورمون ریشه زایی آغشته کنید تا به تحریک و رشد آن بیشتر کمک کنید.
- یکی دیگر از راه ها، روش تکثیر شفلرا در آب است. برای این کار کافی است که قلمه ها را در آب قرار دهید تا زمانی که ریشه ها از قلمه خارج شود سپس آن را مانند روش قبل در خاک بکارید.
- روش بعدی این است که قلمه برش خورده را در یک حوله کاغذی مرطوب قرار دهید. برای این کار انتهای قلمه را که برش خورده در حوله بپیچید و با یک کش آن را محکم کنید. به خاطر داشته باشید حوله کاغذی را مرطوب نگهدارید.
- اگر تکثیر شفلرا در خاک انجام می شود بهتر است بعد از کاشت، اطراف ساقه کمی آبیاری شود تا خاک کاملا بسته شود. اطمینان حاصل کنید که مخلوط شما کمی مرطوب است اما نباید خیلی خیس و یا خشک باشد.
- بهترین نور برای رشد قلمه، نور غیر مستقیم است. سطوح نور کمتر تعرق در گیاه را کاهش می دهد و باعث می شود گیاه انرژی خود را صرف ریشه زایی کند.
- رطوبت بالا در رشد سریع قلمه و ریشه آن نقش مهمی دارد. رطوبت بالا باعث می شود اتلاف آب و تعریق از طریق برگ ها به حداقل برسد. در واقع رطوبت زیاد باعث می شود سیستم گیاه به درستی کار کند. برای داشتن یک محیط رطوبتی می توانید شرایط گلخانه ای را به ساده ترین روش ممکن فراهم کنید. کافی است گلدان و گیاه خود را با یک پلاستیک و یا نایلون شفاف بپوشانید. در این حالت بهتر است نایلون با برگ های گیاه تماسی نداشته باشد. بهتر است پوشش را هر روز بردارید تا به قلمه هوا برسد.
- قلمه باید در حدود یک ماه شروع به جوانه زدن کند. با مشاهده جوانه در بالای قلمه، شما صاحب یک گیاه جدید شده اید.
تکثیر گل شفلرا به روش کاشت دانه
تکثیر گیاه شفلرا از طریق بذر نیاز به زمان بیشتری نسبت به سایر روش های تکثیر دارد. مهم ترین نکته برای طرز تکثیر شفلرا از این طریق، تهیه بذر های تازه و سالم است.
مراحل تکثیر شفلرا با بذر:
- گلدان جوانه زنی را با استفاده از خاک سبک پر کنید.
- برای افزایش سرعت جوانه زنی، بذر ها را به مدت 12 ساعت در آب 60 درجه سانتی گراد خیس کنید.
- هر دانه را در عمقی دوبرابر اندازه آن بکارید.
- خاک را با آبیاری کم مرطوب اما نه کاملا خیس نگه دارید.
- دما را بین 24 تا 30 درجه سانتیگراد نگه دارید.
- جوانه زنی بذر شفلرا بین 2 تا سه ماه طول می کشد.
- هنگامی که نهال ها به ارتفاع یک تا دو اینچ رسید، هر کدام را به یک گلدان جداگانه منتقل کنید.
روش تکثیر شفلرا از طریق برگ
برای این کار بهتر است برگ های جدید و سالمی را انتخاب کنید که هیچگونه علائمی از آفات و بیماری ها را نداشته باشد. سپس از طریق مراحل زیر طریقه تکثیر شفلرا با برگ را انجام دهید.
- برگهای شفلرا را با یک تیغه تیز و استریل از ساقه جدا کنید.
- برگ را در آب قرار دهید تا آب جذب کند و شروع به ریشه دهی کند. حدودا چند هفته طول می کشد تا برگ ریشه بدهد.
- یک گلدان را با خاک سبک و با زهکشی مناسب پر کنید. سپس برگ را درون آن بکارید و به آرامی اطراف برگ فشار دهید.
- گلدان را با یک پلاستیک پوشانده و در محیطی با دمای 20-25 درجه سانتیگراد قرار دهید.
- هر روز گیاه را آبیاری کنید تا بعد از چند هفته شاهد رشد ریشه ها و گیاه باشید.
- بعد از رشد گیاه می توانید آن را به گلدان بزرگ تری منتقل کنید و طبق روش نگهداری گل شفلرا از آن مراقبت کنید.
روش تکثیر شفلرا از طریق ریشه هوایی
ریشه هوایی روشی است که در آن مستقیم از ساقه های گیاه مادر ریشه جدید تولید می کنند. در ادامه مراحل این کار را به صورت مرحله به مرحله بررسی خواهیم کرد.
- یک ساقه بالغ و سالم را انتخاب کنید که ضخامت آن تقریبا به اندازه یک مداد باشد. ساقه را کاملا بررسی کنید تا هیچگونه بیماری و یا آفتی نداشته باشد.
- یک برش مورب 2 سانتی تا وسط ساقه بزنید. سپس پوسته ساقه را در محل برش تا حدود 2 تا 3 سانت جدا کنید تا لایه داخلی یا کامبیوم دیده شود.
- می توانید در ناحیه برش خورده از هورمون ریشه زایی استفاده کنید تا به رشد ریشه ها بیشتر کمک کنید.
- ناحیه برش خورده ساقه را با خزه اسفاگنوم مرطوب بپیچید و سپس با یک پوشش پلاستیکی آن را محکم ببندید.
- پس از چند هفته خزه ها را بررسی کنید تا ببینید ریشه ها تشکیل شده اند یا خیر. اگر ریشه ها تشکیل شده باشند می توانید ساقه را از زیر ریشه ها برش بزنید.
- ساقه جدید ریشه دار شده را در مخلوط گلدانی با زهکشی مناسب بکارید و اطراف آن را محکم کنید.
- گیاه جدید را آبیاری کنید و در مکانی روشن و بدور از نور مستقیم آفتاب قرار دهید تا با گذشت زمان گیاه بالغ شود.
برای تکثیر گل شفلرا گیاه مادر چقدر باید بزرگ باشد؟
قلمه ها را از ساقه های هر گیاه سالمی می توان جدا کرد. فقط باید مطمئن شوید که به اندازه کافی شاخ و برگ برای گیاه مادر باقی می گذارید تا گیاه بتواند دوباره خود را ترمیم کند و به رشد ادامه دهد. یک گیاه سالم می تواند به سرعت دوباره خود را ترمیم کرده و رشد کند.
مراقبت های بعد از تکثیر گل شفلرا
قلمه های شفلرا برای رشد نیاز به رطوبت بالایی دارند برای همین یک پوشش مانند پلاستیک برای حفظ رطوبت می تواند بسیار تاثیر گذار باشد. اما از آنجایی که شفلرای بالغ می تواند خود را با شرایط محیطی با رطوبت کمتر سازگار کند می توانید پوشش را بعد از رشد مناسب بردارید. حتما شاخه ها و برگ های اضافی را جدا کنید تا آن را به جوانه زدن و تشکیل شاخه های جدید تشویق کنید.
شفلرا به محیطی روشن و بدور از نور مستقیم آفتاب نیاز دارد. حداقل دمای مورد نیاز آن ها 16 درجه سانتیگراد است. یک خاک سست و خاصلخیز یکی از مهم ترین عامل های تکثیر گل شفلرا به حساب می آید. شفلرا به خاکی سبک حاوی ترکیبات پیت موس، ترکیبات آلی، شن و خاک معمولی نیاز دارد. در هر صورت مهم ترین نکته این است که خاک انتخاب شده دارای بافتی سبک و زهکشی مناسب باشد.
شفلرا نمی تواند خیسی زیاد را تحمل می کند برای همین در هنگام آبیاری مطمئن شوید سطح خاک تا عمق چند سانتی کاملا خشک شده است. استفاده ماهانه مقداری کمی کود در فصل رشد می تواند به رشد بهتر قلمه و حتی گیاه بالغ کمک کند. اما مواد مغذی بیش از اندازه نه تنها به رشد گیاه کمک نمی کند بلکه ممکنه است به ریشه های حساس آسیب بزند.
گیاه شفلرا دارای گونه های زیادی همچون طلایی، زرد و یا سفید است که همگی از روش های یکسان برای تکثیر تبعیت می کنند.
چرا باید از یک شفلرای سالم برای تکثیر استفاده کنیم؟
تمام مقصود از تکثیر گیاه شفلرا، داشتن یک گلدان زیبا و سالم است. اگر از یک گیاه بیمار عمل تکثیر را انجام دهید احتمالا یک تلاش بیهوده خواهد بود و نمی توانید از آن گیاهی زیبا و سالم بدست آورید. قلمه های همواره مواد مغذی موجود در گیاه مادر را با خود به همراه دارند پس محتمل است که کمبود های آن را نیز به خود داشته باشند. و ممکن است این عوامل مانع از ریشه زایی شده و به سرعت کمبود ها خود را در قلمه نشان دهند.
امیدوارم توانسته باشیم با دادن این اطلاعات شما را در انجام روش تکثیر شفلرا یاری کرده باشیم. گل شفلرا که به گیاه چتری نیز معروف است جزء گیاهان آپارتمانی محسوب می شود که با زیبایی چشگیری که دارد توانسته در سال های اخیر نظر بسیاری از گیاه دوستان را به خود جلب کند. شما نیز اگر علاقمند به این گیاه هستید می توانید با کمک گرفتن هرکدام از روش های بالا یک شفلرای سالم و زیبا داشته باشید. اگر انجام تکثیر شفلرا از حوصله شما خارج است می توانید با سر زدن به وبسایت گل فروشی گل بازار اقدام به خرید گلدان گل شفلرا کنید.