معرفی و روش نگهداری از گلدان گل سانسوریا

نگهداری از گلدان گل سانسوریا
۲۰ اوت ۲۰۲۲

معرفی و روش نگهداری از گلدان گل سانسوریا

خرید گیاه سانسوریا از جمله گیاهان آپارتمانی بسیار پر طرفدار با شرایط نگهداری ساده نسبت به سایر گیاهان آپارتمانی است که می تواند خود را با عموم محیط های کم نور و کم آب وفق دهد. این گیاه آپارتمانی خواص بسیاری دارد که از مهم ترین آنها می توان به خاصیت تصفیه کنندگی آن اشاره کرد. ترکیب متعادل رنگ های زرد و سبز موجود در این گیاه، جذابیت خاصی به آن بخشیده که در برخی گونه های آن بیشتر به رنگ سبز و یا زرد متمایل می شود. گیاه سانسوریای بزرگ که با نام شمشیری نیز شناخته می شود نماد پشتکار و تحمل بالا است، این امر به دلیل تحمل بالای گیاه در زنده ماندن حتی در شرایط سخت است.

معرفی گیاه سانسوریا

گیاه سانسوریا شمشیری ( Sansevieria ) نام یک سرده از خانواده مارچوبه سانان و دارای برگ هایی ضخیم، باریک و سخت و در 3 رنگ ابلق، سبز و مهتابی است. سانسوریا گیاهی دائمی و همیشه سبز است که در فارسی به آن دراژا ( درازا، اشاره به دراز و بلند بودن برگها دارد ) می گویند. این گیاه دارای ساقه زیرزمینی است که برگ ها مستقیما از آن رشد می کنند. تعداد برگهای این گیاه و رنگ آنها روی قیمت گل سانسوریا تاثیر می گذارد و هرچه تعداد غلاف ها بیشتر باشد، قیمت گیاه نیز بیشتر است. این گیاه زیبا با نام گل زبان مادر شوهر نیز شناخته می شود.

گیاه سانسوریا با نام انگلیسی (plant Snake) و نام گیاه شناسی (trifasciata Sansevieria ) شناخته می شود و بومی منطقه گرمسیری آفریقای غربی است. این گیاه همیشه سبز دارای برگهای بلندی است که ارتفاع آنها بسته به نوع شان از ۱۵ سانتی متر تا ۲ متر متغیر است. سانسوریا انواع مختلفی دارد که همگی آنها نگهداری آسانی دارند و در لیست گیاهانی که نم یتوانید آنها را به راحتی بکشید جای می گیرند!! این گیاه در تاریک ترین قسمت خانه یا گوشه ای پر نور به رشد خود ادامه می دهد و در یک گلدان کوچک و تنگ پاجوش های فراوانش را به شما هدیه م یدهد. خرید سانسوریا به دلیل مقاومت بال و نگهداری آسان این گیاه، به افراد مبتدی در زمینه گل و گیاه توصیه می شود. طرز نگهداری گل سانسوریا آن را به گیاهی پرطرفدار و محبوب تبدیل کرده که برای دفاتر اداری ، منازل و... بسیار مناسب است.

گل سانسوریا انواع زیادی دارد و هر کدام از آن ها زیبایی خاص خود را دارند. یکی از زیباترین انواع سانسوریا، گل سانسوریا ابلق یا سانسوریا کراواتی است که ماندگاری بالایی دارد و با برگ های سبز و زرد زیبایی دکوراسیون را دو چندان می کند. با ما همراه شوید تا با روش نگهداری گل سانسوریا و روش تکثیر آن آشنا شوید.

سانسوریا یک تصفیه کننده قوی هوا

گیاه زینتی سانسوریا با جذب سموم موجود در هوا از جمله گل ها و گیاهان تصفیه کننده هوا محسوب می شود. فرمالدئید، زایلن، تولوئن و اکسیدهای نیتروژن ازجمله سمومی هستند که ممکن است در محیط اطراف ما وجود داشته باشند که گل سانسوریا با جذب این سموم از هوا، به تصفیه شدن آن کمک می کند. یکی دیگر از خواص قابل توجه گیاه سانسوریا، توانایی آن در تولید اکسیژن در طول شب است. برخلف سایر گیاهان که در طول روز اکسیژن مصرف می کنند در طول شب حجم زیادی از دی اکسید کربن را آزاد می کنند، گیاه سانسوریا در هنگام شب به تولید اکسیژن می پردازد. همین عامل موجب شده تا اغلب کاربران از گل سانسوریا برای اتاق خواب خود استفاده کنند.

گیاه سانسوریا در فنگشویی

همانطور که پیش از این نیز گفته شد، روش نگهداری گل سانسوریا بسیار ساده و راحت است. این خاصیت موجب شده تا عموم مردم حتی آنهایی که فرصت زیادی برای رسیدگی به گیاه ندارند، به خرید گیاه سانسوریا روی بیاورند. از آنجایی که برگ و ساقه گیاه سانسوریا قادر است حجم زیادی از آب را در مدت زمان طولانی نگهداری کنند، دیگر دغدغه ای از بابت عدم آبیاری گیاه در طول مسافرتهای چند روزه باقی نمی ماند. از دیگر خواص مثبت گل سانسوریا می توان به همخوانی آن با اثر فنگ شویی اشاره کرد و این گیاه را یک محافظ قوی در برابر انرژی منفی دانست. رشد این گیاه بسیار آهسته و نرم پیش میرود. با اینحال در تمام فصول سال سبز و شاداب باقی می ماند و هیچ خزانی در پی ندارد. گیاه همیشه سرسبز سانسوریا می تواند جلوهای خاص و پر طراوتی به دکواسیون داخلی شما دهد و در طول سال نیز آن را حفظ کند.

گلدهی سانسوریا

گل های سانسوریا، طیف رنگی سبز تا سفید دارند و گرده افشانی آنها توسط پروانه ها انجام می شود. البته عموما سانسوریا گل های زیادی تولید نمی کند. شاید فقط تعداد خیلی کمی شکوفه روی ساقه های آن رشد می کند، ولی در عوض ریزوم های کوچکی را در اطراف خود رشد می دهد که پس از گذشت زمان به سانسوریاهای زیبایی تبدیل می شوند! گل سانسوریا بسیار معطر است اما جنبه تزیینی ندارد. زمان گل دادن سانسوریا در فصل پاییز است و برای متوقف نشدن رشد گیاه بهتر است ساقه گل دهنده را ببرید. گل دادن سانسوریا به ندرت و در فصل بهار صورت می گیرد و گل های سبز مایل به سفیدی تولید میکند که جنبه تزیینی ندارند و تنها بذر آنها برای پرورش این گیاه مورد استفاده قرار می گیرد.

گلدهی سانسوریا

سمی بودن سانسوریا

تنها موردی که ممکن است شما را از داشتن سانسوریا منع کند، سمی بودن برگهای این گیاه است که آن هم تنها در صورت خورده شدن توسط حیوانات خانگی و یا کودکان ممکن است برای آنها ضرر داشته باشد ولی لمس برگ ها مشکی ایجاد نمی کند. در صورت بلعیدن برگ سانسوریا توسط انسان ، ممکن است علائم کوتاه مدت از جمله درد دهان ، بزاق دهان و برخی حالت های تهوع در فرد ایجاد شود. در گربه ها و سگ ها ، بلعیدن برگ ها ممکن است باعث ترشح بزاق ، درد ، حالت تهوع ، استفراغ و اسهال شود.

نحوه نگهداری از گل سانسوریا

حال که با گیاه سانسوریا تا حدی آشنا شدید، اکنون زمان آن فرا رسیده که نکات اصلی در مورد روش نگهداری گل سانسوریا را نیز بدانید.

نور مناسب:

برخلاف اکثر گیاهان آپارتمانی، گیاه سانسوریا تقریبا با هر شرایط نوری (نور زیاد یا نور کم) مقابله کرده و دوام می آورد. اما اگر میخواهید نور مناسب گیاه سانسوریا را برایش فراهم کنید، بهتر است در فضایی به دور از نور مستقیم خورشید قرار بگیرد. اگر در فضای باز است آن را در زیر سایه بان قرار دهید و اگر در خانه نگهداری می شود قرار گرفتن در جایی که نور از پشت پرده توری به آن بتابد، شرایطی عالی است. برگ های آن نسبت به نور حساس هستند و خیلی زود در اثر تابش مستقیم آفتاب می سوزند. به خاطر داشته باشید که گونه های ابلق به نور بیشتری نیاز دارند. در صورت کمبود نور برای این گونه ها، رده های زرد رنگ گیاه، کمرنگ خواهند شد. این گیاه به تاریکی و نور کم و یا نور زیاد و آفتاب مقاوم است و زنده می ماند. برای داشتن رشد بیشتر بهتر است آن را پشت پنجره آفتابگیر قرار دهید تا نور غیر مستقیم را دریافت کند. نور غیر مستقیم (نور پشت پنجره) بهترین شرایط نوری این گیاه است. تابش مستقیم نور خورشید باعث آفتاب سوختگی و در نتیجه پوسیدگی گیاه می شود. از قرار دادن گیاه در معرض نور مستقیم خورشید خودداری کنید.

نورر مناسب سانسورریا

آبیاری مناسب:

آبیاری درست از نکات اساسی در روش نگهداری گل سانسوریا است. این گیاه به دلیل داشتن ساقه های گوشتی و آبدار نیاز کمی به آب دارد. بهترین زمان برای آبیاری سانسوریا شمشیری بعد از خشک شدن خاک گلدان است. از آبدهی بیش از حد خودداری کنید. ابیاری زیاد باعث بوجود آمدن زخم های قهوهای رنگی بر روی برگ ها می شود و امکان پوسیدن برگ ها از قسمت پایین و در نزدیکی سطح خاک را به وجود می آورد. آبیاری خیلی کم هم باعث چروکیدگی برگ ها می شود. از آبپاشی و غبار پاشی روی ساقه ها به دلیل خطر رشد قارچ ها خودداری کنید.

آبیاری سانسوریا

خاک مناسب:

مخلوط خاک گلدان با زهکشی خوب، مثل خاک کاکتوسها و ساکولنتها، مخصوصا با اضافه شدن ماسه و پرلیت، خاک مناسب برای گیاه سانسوریا است. البته مخلوط خزه و پرلیت نیز می تواند مناسب باشد. در نظر داشته باشید که خاک مناسب سانسوریا، خاکی است که خیلی خوب زهکشی شود و آب اضافه را به راحتی از اطراف ریشه ها خالی کند. چون در غیر اینصورت موجب پوسیدگی ریشه ها می شود.

کوددهی مناسب:

گیاه سانسوریا زیاد به کوددهی خاک حساس نیست. همین که خاک زهکشی خوبی داشته باشد برایش کافی است. اما برای تغذیه خاک همان کود مایع رقیق شده یا کود گیاهان آپارتمانی (زینتی) کفایت می کند. طبق دستورالعمل روی بسته کودهی را انجام دهید. فقط فراموش نکنید که کودهی باید در فصول رشد انجام شود، در غیر اینصورت رشد گیاه را مختل می کند. کودهای رقیق شده و با نسبت 10-10-10 ،کودهای مناسبی برای تغذیه خاک سانسوریا هستند. به یاد داشته باشید برای تکمیل کردن روش نگهداری گل سانسوریا در فصل رشد، خاکش را غنی کنید.

دمای مناسب:

این گیاه تا دمای ۱۲ الی ۱۵ درجه رو به خوبی تحمل می کند و دمای ایده آل برای این گیاه ۱۸ الی ۲۵ درجه سانتی گراد می باشد ولی با افزایش دما دقت کنید که رطوبت و میزان آبیاری باید افزایش پیدا کند.

گلدان سانسوریا:

گل سانسوریا هم قابلیت کاشته شدن در گلدان و هم کاشته شدن در باغچه را دارا است. اگر انتخاب کرده اید که از این گیاه زیبا در گلدان نگهداری کنید، به یک گلدان سفالی نیاز دارید. گلدان باید پهن باشد و قد تقریبا کوتاهی داشته باشد. چون سیستم آبرسانی ریشه سانسوریا در خاک کم عمق بهتر عمل می کند. ضمن اینکه به زهکشی مناسب گلدان هم توجه کنید، چراکه همانطور که در روش نگهداری گل سانسوریا گفتیم انباشته شدن آب در خاک و اطراف ریشه، باعث پوسیده شدن و از بین رفتن ریشه گیاه می شود.

گلدان گل سانسوریا

روش تکثیر گل سانسوریا

گل سانسوریا را به ۴ روش پاجوش، کاشت بذر، قلمه و تقسیم بوته تکثیر کرد. تکثیر و قلمه زدن سانسوریا تکثیر از طریق کاشت بذر بسیار زمان بر و تخصصی است که پیشنهاد می کنیم به هیچ وجه کابران عادی و خانگی از این روش برای تکثیر و ازدیاد گیاه سانسوریا استفاده نکنند.

تکثیر از طریق پاجوش سانسوریا:

یکی از رایج ترین روشهای تکثیر از طریق پاجوش سانسوریا می باشد، اگر روش نگهداری گل سانسوریا درست و صحیح انجام شود و اندازه گلدان مناسب باشد این گیاه شروع به باجوش زدن می کند که شما می توانید با جدا کردن پاجوش ها و قرار دادن در گلدان جدید گیاه خود را تکثیر کنید.

تکثیر با پاجوش سانسوریا

روش تقسیم بوته :

شما میتونید در اوایل فصل بهار و زمانی که میخواهید تعویض گلدان خود را انجام دهید بوته گیاه رو به چند قسمت تقسیم کنید و هر کدام را در گلدانی جدا بکارید، فقط دقت کنید که در زمان تقسیم بوته آسیب به ریشه گیاه وارد نشود.

روش تکثیر گل سانسویا

روش قلمه زدن سانسوریا:

یکی دیگر از روش های رایج استفاده از قلمه است، برای این کار برگ های سالم به قطعات ۷ تا ۱۰ سانتی متر را از گیاه مادری جدا کنید . قلمه ها را تا نصف ارتفاع آن در بستر کاشت سبک (مخلوط ۳ قسمت پیت خزه اسفاگنوم و یک قسمت شن درشت) بکارید. لازم است بستر کاشت و همچنین هوای اطراف قلمه ها به طور دائم مرطوب نگه داشته شوند، البته لازم است دقت شود تا بستر غرقابی نشود. اگر در آب قرار دادید حتما کف آب سنگ ریزه بریزید و منتظر باشید که از قسمت پایینی قلمه گیاه شروع به جوانه زنی کند. قلمه های کاشته شده را در محیطی با دمای در حدود ۲۱-۲۳ درجه سانتیگراد نگهداری کنید. ریشه دهی قلمه ها ۳-۴ هفته طول می کشد و ظهور و رشد برگ های جدید ۴-۳ ماه زمان می برد. در رابطه با قلمه های برگ این گیاه می توان ازهورمون های ریشه زایی موجود نیز استفاده کرد.

بیماری، آفات و مشکلات گل سانسوریا

برای داشت یک سانسوریای سالم و شاداب علاوه بر دانستن نکات مهم در روش نگهداری گل سانسوریا، شناخت بیماری ها و آفات و مشکلاتی که ممکن است برای این گیاه اتفاق بیافتد ضروری است. در ادامه به برخی از این مشکلت و بیماری ها اشاره خواهیم کرد.

آفات گل سانسوریا

یکی از آفت های اصلی که سانسوریا را تهدید می کنند شپشک آردی و نوزاد عنکبوت هستند. این آفت ها شیره گیاه را می مکند و به تدریج باعث پلاسیده شدن برگ ها می شوند. ازاین رو اگر آنها را به موقع از بین نبرید می توانند باعث نابودی گیاه کامل شوند. باید همیشه برگها را تمیز نگه دارید. چون نوزاد و تخم عنکبوت به راحتی قابل مشاهده نیستند. در نتیجه مرتبا برگ های گیاه را تمیز کرده و رطوبت هوای محیط را افزایش دهید. چون رطوبت حشرات و آفات را از گیاه دور نگه می دارد. در مورد بیماری های سانسوریا در طول نگهداری از آن باید بگوییم که این گیاه بیشتر به بیماریهای قارچی که اغلب در اثر آبیاری و رطوبت زیاد است دچار می شود؛ به طوریکه اگر سطح برگ ها دائما خیس باشد، قارچ ها به سرعت در آن محل رشد می کنند و باعث ضعف، پلاسیدگی و در نهایت قرمز شدن برگ ها خواهند شد. در نتیجه اگر برگ های گیاه شروع به قرمز و قهوه ای شدن کردند و قسمت های سفید رنگ روی آنها تشکیل شد، بخشهای سفید رنگی که معمول شبیه تار عنکبوت هستند و به مرور زمان قهوهای رنگ می شوند، مطمئن باشید که گیاه بیمار شده و نیاز به درمان فوری دارد. برای درمان گیاه در این شرایط لازم است گیاه را از خاک خارج کرده و ریشه های آلوده و بیمار را جدا کنید. سپس گیاه را به خاکی جدید و مناسب منتقل کنید.

پوسیده شدن برگها از پایین :

این مشکل نشانه این است که یا آبیاری زیاد بوده و یا گلدان شما زهکشی مناسبی ندارد پس هرچه سریعتر مشکل رو رفع کنید که در غیر این صورت موجب مرگ گیاه خواهد شد.

پوسیده شدن برگ سانسوریا

ایجاد لکه های سفید پنبه ای :

این مشکل نشون می دهد که گیاه شما دچار آفت شده و باید با استفاده از سم های مناسب، گیاه رو هر هفته یکبار سمپاشی کنید.

دلیل نرم شدن برگهای جدید چیست:

اگر برگ های جدید دچار این مشکل شوند نشانه زیاده روی در کود دهی می باشد ولی اگر برگ های پیر و قدیمی دچار این مشکل شوند گیاه در محلی با دمای کم قرار دارد و به باید به جایی گرم منتقل شود.

چرا سانسوریا رشد نمیکند:

دلیل اصلی رشد کم گیاه سانسوریا کم بودن نور و نداشت مواد غذای در خاک گلدان این گیاه است. سانسوریای کراواتی ویا ابلق حتما باید نور کافی دریافت کند. نوع معمولی سانسوریا به نور کم مقاوم است اما در نیم سایه عملکرد بهتری خواهد داشت. برای تامین مواد غذای مورد نیاز گیاه برای رشد مناسب باید به آن در فصل مناسب و به مقدار مناسب کود دهی کنید. اما دستور استفاده از هر کود متفاوت است. حدودا هر سه هفته یک بار در فصل بهار با نصف میزان درج شده روی بسته ، از کود مایه ۲۰_۲۰_۲۰ استفاده کنید. در زمستان کوددهی را کاهش بدهید.

چرا سانسوریا پاجوش نمیزند ؟

هر چه گلدان کوچکتر و جای گیاه تنگ تر باشد احتمال پاجوش زدن سانسوریا بیشتر می شود. خاک گیاه باید سنگین باشد. ترکیبی از شن ، ماسه و خاک برگ خاک مناسبی برای این گیاه است. آبیاری صحیح و به موقع به پاجوش زدن کمک می کند.

پاجوش سانسوریا

چروک شدن برگ های سانسوریا:

دلیل آن کم آب ماندن و تشنگی این گیاه است. ابیاری زیاد و خاک باتلقی باعث پوسیدن ریشه گیاه میشود و گیاه نمیتواند آب مورد نیاز خود را دریافت کند و برگ های ان چروک می شود. ابیاری خیلی کم و گرمی هوا هم دلیل دیگری برای این مشکل است. سوراخ زهکش گلدان را بازدید کنید تا مسدود نشده باشد و آبیاری را کاهش دهید.

چروک شدن سانسورریا

همانگونه که گفته شد سانسوریا یک گیاه مقاوم آپارتمانی است که می تواند در شرایط سخت به راحتی به حیات خود ادامه دهد. این گیاه همانطور که در روش نگهداری گل سانسوریا گفته شد احتیاج به نور متوسط و غیر مستقیم دارد. نور فیلتر شده یعنی نوری که از پشت پرده و یا پنجره بتابد مناسب ترین نور برای این گیاه است. آفتاب شدید و نور مستقیم خورشید باعث سوختگی برگ های این گیاه می شود. از نظر آبیاری مناسب ترین زمان، خشک شدن خاک گل در فواصل آبدهی است. آبیاری زیاد باعث پوسیدگی ریشه گیاه می شود. برای رشد بهتر و داشتن سانسوریای بزرگ، خاک غنی شده از مواد آلی و کوددهی در فصل رشد لازم است. اگر قصد خرید سانسوریا را دارید حتما قبل از خرید به سالم بودن گیاه و بیمار نبودن آن دقت کنید. نگران نباشید. همکاران ما در گل بازار با سال ها تجربه در فروش سانسوریا به شما در این زمینه کمک خواهند کرد. به یاد داشته باشید با روش نگهداری گل سانسوریا به صورت صحیح و رعایت نکات گفته شده در این مقاله می توانید از داشت یک سانسوریای زیبا، سرسبز و شاداب لذت ببرید.

توضیحات
Leave your comment
Your email address will not be published
Tags were not found