از سیر تا پیاز روش نگهداری گیاه گل گندمی در آپارتمان
یکی ازگل های آپارتمانی پرطرفدار که در بیشتر خانه ها دیده می شود خرید گیاه گندمی یا عنکبوتی است. این گیاه ارزان و بسیار مقاوم است. اکثر افرادی کـه بـه دنبال پرورش و رشد گیاهان در منزل خود هستند معمولا یکی از گزینه های اصلی آن ها در لیست خرید گیاهان آپارتمانی است که می خواهند پرورش دهند، گیاه گل گندمی است زیرا که با ظاهری زیبا و فوق العاده، همچنین توانایی زیاد در تصفیه هوا و شرایط نگهداری آسانی که دارد، می تواند یک گیاه مناسب برای نگهداری در آپارتمان ها، منازل و ادارات باشد.
معرفی گیاه گل گندمی
گل گندمی با نام انگلیسی ( plant spider ) گیاهی همیشه سبز، بوته ای، سریع الرشد و از خانواده لیلیاسه (Liliaceae) است که بیش از ۲۱۵ گونه مختلف دارد. این گیاه زیبا بومی مناطق گرم آمریکا، آفریقا و اروپا است و برای نگهداری داخل منزل گزینه ای مناسب است. ارتفاع این گیاه بین ۲۵تا ۳۰ سانتی متر است و برگ های نازک آن رنگ ابلق سبز و کرم بسیار زیبا دارند. در صورت ایده آل بودن شرایط و در تابستان، گل آپارتمانی گندمی به گل می نشیند و گل های ستاره ای سفید کوچکی تولید می کند که جنبه ی تزیینی ندارند. در انتهای دمگل ها، گیاهان جدید و کوچکی نیز رشد می کنند که پاجوش های گندمی نامیده شده و با ریشه دار کردن آن ها، می توانید یک گیاه آپارتمانی گندمی جدید داشته باشید. برگ های این گیاه صاف نیستند و کمی فر خورده و حالت دارند. ریشه گیاه گندمی گوشتی و ضخیم بوده و برای ذخیره آب تکامل یافته است. به همین دلیل این گیاه در شرایط آبیاری نامنظم هم دوام می آورد. این گیاه نگهداری آسان نسبت روش نگهداری گیاهان آپارتمانی دیگر دارد.
گلدهی گل گندمی
اگر روش نگهداری گل گندمی به صورت صحیح و درست انجام شود، این گیاه بعد از مدتی شروع به گل دادن می کند. ابتدا شما شاهد جوانه زدن گل گندمی خواهید بود و سپس گل های کوچک سفید و ستاره ای شکل در انتهای ساقه ها متولد می شوند. پس از گل دادن گیاه گندمی برگ های بیشتری در انتهای ساقه ها تولید می شود و گیاهچه های کوچکی را تشکیل می دهند. اگر یک گل گرده افشانی کند، میوه ای چرمی شکل و سه گوش از نوع کپسولی می دهد که حاوی دانه های سیاه مسطح است. سه نمونه از این گیاه در ایران بسیار محبوب است و مورد استفاده قرار می گیرد. نمونه ای کـه بـرگ هایش کامل سبز است و دیگری میان بـرگ سفید و حاشیه سبز است، نمونه دیگر حاشیه بـرگ سفید و میان آن سبز است. راه های نگهداری از این گیاه دشوار نیست و بـرای افرادی که با شرایط نگهداری گیاهان آپارتمانی ناآشنا هستند، گندمی گیاهی مناسب است. در این مقاله ما را همراهی کنید تا شما را با روش نگهداری گل گندمی، بیشتر آشنا کنیم.
غیر سمی بودن گل گندمی
گل عنکبوتی و یا همان گل گندمی از جمله گیاهان غیر سمی هستند، بنابراین اگر حیوان و یا کودکی در خانه دارید نگران نباشید. اما در نظر داشته باشید خوردن این گیاه به مقدار زیاد ممکن است باعث ایجاد مشکلات گوارشی شود.
گل گندمی تصفیه کننده هواست
این گیاه از جمله گیاهان تصفیه کننده هوا است در واقع مطالعات نشان داده اند که این گیاه با جذب مواد شیمیایی ازجمله فرمالدئید، زایلن، بنزن و مونوکسید کربن در منازل یا ادارات در تمیز کردن هوای داخلی محیط بسیار مؤثر است. گیاه گندمی همچنین به دلیل خاصیت تصفیه کنندگی خود بسیار مورد توجه است و همین موضوع باعث شده انتخاب گندمی، انتخابی به نفع سلامتی افراد خانه باشد.
روش نگهداری گل گندمی
امیدواریم که مطالب ذکر شده در ابتدای مقاله توانسته باشد در معرفی گل گندمی به شما کمک کرده باشد و شما اندکی با هویت این گیاه مقاوم آپارتمانی آشنا شده باشید. حال نوبت دانستن نکات کلیدی و اساسی در روش نگهداری گل گندمی است. با خواندن ادامه مقاله شما را با نکات مهم و کلیدی در نگهداری این گیاه زیبا آشنا خواهیم کرد.
نور مناسب:
گیاه گل گندمی را در برابر نور ملایم و در سایه آفتاب قرار دهید تا بهترین رشد را داشته باشد. این گیاه نسبت به نوسانات نور مقاوم بوده ولی بهترین شرایط برای اینکه گیاه بهترین رشد را داشته باشد، قراردادن گیاه در نور غیر مستقیم است. تابش نور مناسب به گیاه عنکبوتی باعث پر رنگ و درخشان شدن برگ های آن می گردد. پنجره های جنوبی آپارتمان ها، مکان مناسبی برای نگهداری از گیاه گندمی است. اگر برگ های گندمی بسیار طویل و شکننده شده، یعنی از نظر نور تامین نمی شود. نگهداری گیاه گندمی روی میز یا آویزان کردن آن از ارتفاع برای این گیاه لذت بخش است.
آبیاری مناسب:
خاک گیاه گندمی را مرطوب نگه دارید، اما بیش از حد آن را آبیاری نکنید چرا که ممکن است باعث پوسیدگی ریشه های آن شود. گل گندمی دوست دارد خاکش در فاصله بین دو آبیاری کمی خشک شده باشد، همچنین از آبیاری منظم (و نه زیاد) لذت می برد. پیشنهاد می شود در ابتدا برای شناخت گیاه تان انگشت تان را در خاک فرو کرده و در صورت خشک بودن به آن آب بدهید و سعی کنید آبیاری را در زمستان کاهش دهید. گندمی گیاهی تشنه است اما می تواند فراموشی شما را در آبیاری ببخشد و گیاهی سختگیر نیست. به طور معمول این گیاه نیاز به هفته ای یک بار آبیاری دارد اما ممکن است این زمان در فصل ها و شرایط آب و هوایی مختلف کمتر یا بیشتر شود. آبیاری آن را متناسب با دمای هوا و نور ورودی تنظیم کنید. مانند اکثر گیاهان آپارتمانی، گندمی از آبیاری بیش از حد بیزار است. برای اینکه زمان دقیق و درست آبدهی را متوجه شوید به خاک گیاه دقت کنید. پیش از آبیاری به خاک گیاه توجه کنید و اگر این خاک هنوز خیس یا مرطوب باشد نباید مجددا آبیاری شود بلکه باید صبر کنید تا خاک گندمی خشک شود سپس نوبت آبدهی مجدد فرا می رسد. آبیاری مناسب از نکات مهم در روش نگهداری گل گندمی می باشد.
رطوبت مناسب:
گل گندمی دوستدار رطوبت است و به همین دلیل یکی از بهترین مکان ها برای نگهداری از آن، داخل حمام و سرویس بهداشتی است. بهتر است برای تامین رطوبت آن از روش غبار پاشی و ساخت جزیره کمک بگیرید. بعضی اوقات قهوه ای شدن نوک برگ ها نشانه خشکی بیش از حد هوا نیز هست. برای مقابله با خشکی هوا، گیاه را مرتبا به کمک یک اسپری پر از آب خیس کنید.
ساخت جزیره بهترین روش برای تامین رطوبت این گیاه است که به این صورت قابل اجرا است:
زیر گلدانی گیاه را پر از آب و سنگریزه کرده و گلدان را بر روی سنگریزه ها قرار دهید. آب داخل زیر گلدانی تبخیر شده و از سوراخ زهکش زیر گلدان وارد خاک می شود و از این طریق رطوبت مورد نیاز گیاه را فراهم می کند.
خاک مناسب:
گیاه عنکبوتی یا همان گل گندمی دارای ریشه های گوشتی می باشد از این رو خاک این گیاه باید سنگین باشد. می توانید از ترکیب خاک باغچه و ماسه، یا خاک کمپوست برای این گیاه استفاده کنید. توجه داشته باشید که خاک این گیاه باید زهکشی مناسبی داشته باشد و آب اضافه از گلدان و خاک گیاه خارج گردد. لازم به ذکر است تعویض سالیانه، خاک گلدان و گلدان گیاه، روی رشد و سلامت گیاه شما تاثیر مثبت دارد. خاک و کود آماده، خاک کمپوست و خاک باغچه و ماسه برای این گیاه مناسب ترین گزینه ها هستند. خاک قلیایی بـرای رشد گیاه عنکبوتی مناسب است.
کوددهی مناسب:
بهتر است در فصول رشد گیاه یعنی در فصل بهار و تابستان هر چند ماه یک بار از کودهای شیمیایی مخصوص گیاهان آپارتمانی برای گل گندمی استفاده کنید تا گیاه شما رشد بهتری داشته باشد. اما اگر سالیانه خاک گلدان گیاه را تعویض می کنید نیاز چندانی به استفاده از کود ندارید زیرا که خاک غنی می تواند تا حدود یک سال مواد آلی و معدنی مورد نیاز گیاه تان را تامین کند. در صورتی که مشاهده کردید رشد گیاه کم شده یکی از عوامل می تواند فقیر بودن خاک باشد که با استفاده از کود های شیمیایی محلول، می تواند گیاه خود را تقویت کنید. برای کود دهی این گیاه از نمونه کود مایع در نوع رقیق استفاده کنید. میزان آن باید ۲ گرم در هر لیتر باشد. فصول رشد زمان مناسبی برای کود دادن به گیاه است. از فروردین تا مهر هفته ای یکبار کود دادن به گیاه انجام شود.
دمای مناسب:
در روش نگهداری گل گندمی دما از اهمیت بسزایی برخوردار است. گیاه گندمی در برابر دما مقاوم بوده و اکثر دماها را تحمل می کند. این گیاه توانایی تحمل دماهای نزدیک صفر درجه را هم دارد ولی از آنجایی که زادگاه این گیاه هوای گرمی دارد بهتر است گیاه را در هوای معتدل و گرم قراردهید تا رشد خوبی داشته باشد. از قراردادن گیاه گندمی در محل های بیرون از خانه و سرد خود داری کنید. لازم به ذکر است هوای خیلی گرم نیز می تواند باعث آسیب رساندن به گیاه و برگ ها شود. بهترین دما برای نگهداری گیاه دمایی بین ۲۰ تا ۳۰ درجه می باشد. در شب نیز دمای بالاتر از ۱۲ درجه برای او ایده آل است.
هرس کردن گل عنکبوتی
زمانی که دیدید برگ های گیاه عنکبوتی دچار تغییر رنگ از سبز به قهوه ای شد این برگ ها را جدا کنید چون وجود این برگ ها علاوه بر اینکه ظاهر نازیبا به گیاه تان می دهد باعث شده سرعت رشد گیاه نیز کم شود و همچنین به برگ های جوان نیز آسیب وارد می کند درضمن برگی که تغییر رنگ به قهوه ای داده به رنگ سبز برنمی گردد . از یک قیچی تیز و استریل شده برای جدا کردن برگ ها استفاده کنید به یکباره تمام برگ های اضافی را هرس نکنید و هر دفعه حدود یک پنجم برگ های اضافی را هرس کنید.
نحوه تکثیر گیاه گندمی:
تکثیر از طریق گیاهچه گندمی
تکثیر گیاه گندمی آسان است. شما از دو روش می توانید این کار را انجام دهید: از طریق تقسیم در اواخر بهار و از طریق کاشت گیاهچه ها در گلدانهای کوچک حاوی کمپوست.
بهترین روش برای تکثیر و ریشه زایی گل گندمی این است که گیاهچه را به گیاه مادری متصل نگه دارید و آن را در یک گلدان کوچک کمپوست نزدیک گیاه مادر قرار دهید. کمپوست را مرطوب نگه دارید و پس از ریشه زایی گیاه آن را از گیاه مادر جدا کنید.
روش دیگر این است که گیاهچه ها را جدا کرده و در گلدان کمپوست قرار دهید. گلدان را در یک کیسه پلاستیکی یا کیسه تکثیر قرار دهید. پس ازاینکه گیاهچه ها به خوبی ریشه زدند، آنها را از کیسه خارج کرده و در یک گلدان دیگر بکارید. در حین فرآیند ریشه زایی آنها را مرتب آب دهید، اما زیاد این کار را انجام ندهید، زیرا گیاه می پوسد و ریشه نمی زند. حتی می توانید آنها را دریک شیشه آب بگذارید تا ریشه بزنند و بعد آن را در گلدان بکارید یا در همان آب نگهداری کنید.
آفات، بیماری و مشکلات گل گندمی
حال که با روش نگهداری گل گندمی به صورت صحیح و نکته به نکته آشنا شدید اکنون نوبت آن است که با بیماری ها و مشکلاتی که ممکن است در این گیاه زیبا پدیدار شود، نیز آشنا شوید. با ما همراه باشید تا در ادامه مان شما را با برخی از این مشکلات و بیماری ها آشنا کنیم.
ضعیف و لاغر شدن برگ های گل گندمی
این مشکل نشانه این است که دمای محیط برای گل گندمی بالاست و رطوبت مورد نیاز گیاه کم است. برای برطرف کردن این مشکل باید گیاه گل گندمی را به محیطی خنک تر انتقال دهید و با غبار پاشی روزانه رطوبت مورد نیاز گیاه را فراهم کنید.
پژمرده شدن برگ های گل گندمی
دلیل این مشکل می تواند کمبود مواد مغذی خاک گیاه باشد. می توانید برای آنکه گیاه به حالت اولیه برگردد، هر ۲ هفته یکبار از کود های محلول یا غیر محلول استفاده کنید. همچنین برای حل این مشکل می توانید خاک و گلدان گیاه را نیز تعویض نمایید. خاک غنی شده از مواد آلی به سرسبز شدن برگ ها کمک خواهد کرد.
کمرنگ شدن نوار میانی برگ ها
علت اصلی این مشکل، نور مورد نیاز گیاه می باشد. تنها راه حل برای بازگشت شادابی برگ ها این است که گیاه را در محلی پر نور قرار دهید. نور مناسب غیر مستقیم می تواند در رفع این مشکل بسیار کمک کننده باشد.
خشک شدن و سوختگی نوک برگ ها
سوختگی نوک برگ ها یکی از مشکلات شایع در گیاه گل گندمی است. همانگونه که در روش نگهداری گل گندمی توضیح داده شد نور یکی از عوامل مهم در نگهداری از این گیاه است. همانطور که نور کم رشد گیاه را کم و یا متوقف می کند نور مستقیم آفتاب هم باعث خشک شدن و سوختگی نوک برگ های گل گندمی می شود. علت اصلی بروز مشکل ذکر شده قراردادن گل گندمی در معرض تابش سوزان نور خورشید است که باعث سوختن برگ ها می گردد. دقت داشته باشید باید گیاه گندمی را در نور ملایم و در سایه آفتاب قراردهید.
قهوه ای شدن برگ های گل گندمی
کلر موجود در آب موجب این مشکل می شود و راهکار پیشنهادی ما به شما این است که آب را در یک ظرف در باز به مدت یک شبانه روز قراردهید تا کلر موجود در آب از بین برود، سپس می توانید با همان آب گیاه تان را آبیاری کنید.
حشرات سبز رنگ
در صورت مشاهده حشرات سبز رنگ روی برگ های گیاه باید از سم استفاده کنید و هر ۱۴ روز یکبار گیاه را سمپاشی نمایید. نرم شدن برگ های گل گندمی می تواند به خاطر دما و یا نبود رطوبت مناسب در گیاه باشد. به احتمال زیاد گیاه شما در محلی با دمای پایین قرار دارد و این مشکل برایش بوجود آمده است. می توانید با انتقال گیاه به محلی با دمای بیشتر این مشکل را نیز برطرف سازید. در روش نگهداری گل گندمی نکات مهم در مورد دما و رطوبت را مطالعه نمایید تا این مشکل رفع گردد.
خاکستری و پژمرده شدن برگ ها
اگر با بررسی سطح زیرین برگ ها متوجه تار عنکبوت شده اید نشانه وجود کنه قرمز است. می توانید با استفاده از سم های مخصوص کنه قرمز، سلامتی را به گیاه تان را برگردانید. اصول سم پاشی در رفع این مشکل موثر است.
پس از خرید گلدان، برگ های گندمی شروع به زرد شدن کردند علت چیست؟
روش نگهداری گل گندمی را به دقت مطالعه کنید، در صورتی که شرایط نگهداری گیاه گندمی مساعد است، علت اصلی این مشکل، خاک گیاه می باشد زیرا برخی از باغبانان و گلخانه ها از خاک های بی کیفیت برای گیاهان استفاده می کنند، بنابراین توصیه می شود خاک گلدان را به طور کامل تعویض نمایید. قسمت مربوط به خاک و تعویض گلدان در این مقاله را به دقت مطالعه نمایید.
امیدواریم که توانسته باشیم با معرفی گیاه فوق و روش نگهداری گل گندمی شما را به داشتن یک گیاه زیبا و قشنگ ترغیب کرده باشیم. همانگونه که ذکر شد گیاه گل گندمی یک گیاه مقاوم آپارتمانی بوده که در شرایط سخت هم می تولند به حیات خود ادامه دهد. شرایط آسان نگهداری این گیاه باعث شده تا گل گندمی طرفداران زیادی داشته باشد. این گیاه نیاز به نور متوسط و غیر مستقیم دارد. پنجره های جنوبی خانه بهترین مکان برای نگهداری از این گیاه است. آبیاری منظم و خشک شدن خاک گلدان در فواصل بین آبیاری رمز شادابی این گیاه است. دمای ۲۰ تا ۳۰ درجه با توجه با خاستگاه گرمسیری این گیاه، برای این گیاه مناسب است. ساخت جزیره و غبار پاشی به حفظ رطوبت در گیاه گل گندمی کمک می کند. اگر به دنبال رشد سریع این گیاه هستید از خاکی با زهکشی مناسب و غنی شده از کود و مواد آلی استفاده کنید. هرگز گلدان گل گندمی را در معرض نور مستقیم خورشید قرار ندهید زیرا این کار باعث سوختگی برگ های آن می شود. چنانچه قصد خرید گل گندمی را دارید به خاک آن توجه کنید و پس از خرید گل نسبت به تعویض خاک و تعویض گلدان اقدام کند. گل فروشی گل بازار به شما در فروش گل گندمی کمک می کند و با به کارگیری افراد ماهر و تجربه در این زمینه، به شما یاری می رساند. امید که این گیاه زیبا و خوش انرژی، زینت بخش لحظات خوبی برای شما و عزیزان تان باشد.