معرفی و روش نگهداری از گل یوکا

معرفی و روش نگهداری از گل یوکا
۶ اوت ۲۰۲۲

معرفی و روش نگهداری از گل یوکا

یوکا درختچه ای زیبا و محبوب از خانواده آگاواسه محسوب می شود که در میان خرید گیاهان آپارتمانی دیگر به دلیل مقاوم بودن و جلوه خاصی که دارد از محبوبیت بالایی برخوردار است. یوکا به واسطه داشتن برگ های کشیده، خنجری، نوک تیز و همیشه سبز خود گزینه ی مناسبی برای هر چه زیباتر کردن فضای منزل و یا محل کار شما خواهد بود. در این مقاله تلاش خواهیم کرد علاوه بر معرفی کامل گلدان گل یوکا، شرایط نگهداری یوکا، روش تکثیر یوکا، آفات و بیماری گل یوکا شما را با نحوه ی تهیه بهترین یوکای موجود در بازار نیز کمک کنیم.

معرفی گل یوکا

یوکا که با نام انگلیسی ( Yucca Spinless) شناخته میشود گیاه بومی قسمت های گرم و خشک قاره آمریکا و جزایر کارائیب است. این گیاه با داشت تنه چوبی و برگ های همیشه سبز و همچنین سازگار بودن با شرایط آب و هوایی ایران و به دلیل رشد کندی که دارد سال های سال در کنار شما سبز میماند و به یک درخت بزرگ تبدیل می شود. یوکا به واسطه داشت گل های کرم رنگ و زنگوله ای شکل به گل زنگوله ای نیز معروف است و مقاومت بالایی نسبت به آفات دارد. این گل ها هر چند سال یکبار و در فصل بهار ظاهر می شوند.

سمی بودن گیاه یوکا

گلدان یوکا به دلیل داشت ساپونین برای گربه ها، سگ ها و اسب ها سمی هستند و موجب استفراغ و بیماری های کبدی در آنها می شود. برای همین بهتر است این گیاه را دور از دسترس کودکان و حیوانات قرار دهید تا برگ های این گیاه توسط آنان بلعیده و یا خورده نشود.

گلدهی گل یوکا

گیاه یوکا معمولا بعد از بالغ شدن و رسیدن به یک سن مشخص شروع به گلدهی می کند. اگر درون باغچه یا خانه گل یوکا دارید، می توانید با هرس کردن و کوددهی مناسب آن را تحریک به گلدهی کنید. یوکاها باتوجه به نوع و واریته ای که دارند در فصل های مختلف گل می دهند. یکی از نکات مهمی که در گلدهی یوکا باید بدانید گرده افشانی است. اکثر این گل ها بدون عمل گرده افشانی حشراتی مثل پروانه ها گل نمی دهند. اگر در محیط شما پروانه یا شاپرک وجود ندارد می توانید با دست گرده افشانی را انجام دهید.

روش نگهداری گل یوکا

بهترین شرایط برای یوکا مکانی است که دارای رطوبت نسبی و در معرض آفتاب باشد. گل یوکا به آب کمی نیاز دارد و هنگامی که شاخه های نرم شود به این معنی است که به گیاه بیش از حد نیاز آب داده ایم. گلدان یوکا همچنین در برابر آفات بسیار آسیب پذیر است. در ادامه شرایط مناسب برای نگهداری گلدان یوکا را با هم مرور می کنیم.

نور مناسب:

گل آپارتمانی یوکا در آفتاب کامل رشد بسیار خوبی دارد اما بهتر است آن را در معرض نور مستقیم قرار ندهید زیرا باعث سوختن برگ های می شود. بهترین مکان برای نگهداری یوکا در کنار پنجره در محیط روشن و در معرض نور غیر مستقیم خورشید است. به عنوان مثال پنجره های غربی بهترین مکان برای نگهداری یوکا است. اگر گلدان یوکای شما به اندازه کافی نور دریافت نکند گل های کمتری داده و برگ های به مرور زمان نازک می شوند.

خاک مناسب:

در حقیقت این گلدان به خاکی با کیفیت بالا نیاز ندارد و تنها خاکی متعادل، سبک با زهکشی بالا برای این گیاه مناسب است. خاکی که مخلوطی از شن، رس و مواد آلی باشد برای این گیاه بسیار مناسب است. اگر یوکا را در فضای بیرون مانند حیاط و باغچه می کارید، دقت کنید که در کنار گیاهانی که نیاز به خاکی غنی دارند کاشته نشود، زیرا که ممکن است در مجاورت این گیاهان آسیب نبینند. همچنین خاکی با PH قلیایی مناسب برای نگهداری از گل یوکا است و در خاکی با PH در حدود 5.5 تا 7.5 رشد مطلوب و خوبی دارد.

آبیاری مناسب:

از غرقاب کردن یوکا جدا پرهیز کنید. از آنجایی که یوکا گیاهی بیابانی است نیاز به آبیاری در فواصل زمانی منظم دارد و کافی است وقتی که خاک گیاه کامل خشک شد آبیاری شود. معمول در تابستان هر ۳ روز یکبار و در فصل زمستان هر ۱۰ روز یکبار برای آبیاری یوکا مناسب است. به یاد داشته باشید آبیاری زیاد باعث پژمرده شدن برگ ها و فاسد شدن ریشه گیاه می شود.

دمای مناسب:

از آنجایی که یوکا گیاهی بیابانی است از این رو دمای مناسب محیط در روز برای این گیاه بین ۲۰ تا ۲۷ درجه سانتی گراد و در شب از ۱۰ درجه کمتر نشود. در تابستان میتوان یوکا را از محیط منزل خارج کرده و در بالکن نگهداری کرد.
کوددهی مناسب: کوددهی یوکا باید در فصل رشد صورت گیرد. بنابراین شما میتوانید با تهیه کردن یک بسته کود متعادل و با توجه به دستورالعمل آن کود دهی یوکای خود را انجام دهید. کود پودری یا کودهای مایع ارگانیک برای این گیاه مناسب هستند. همانطور که پیشتر نیز گفتیم کوددهی مناسب امکان گلدهی این گیاه را نیز فراهم می کند. شما می توانید با انتخاب زمان مناسب و کود خوب شاهد گل دادن این گیاه زیبا باشید.

بسیار خوب، تا اینجا با گلدان یوکا و روش های نگهداری آن تا حدی آشنا شدید و حال شما میتوانید بر اساس اطلاعات داده شده تصمیم بگیرید که آیا گلدان یوکا برای محیط منزل و یا کار شما مناسب است یا نه! ذکر این نکته ضروری است که هر چه قدر شما اطلاعات کافی در مورد نگهداری یوکا داشته باشید اما این که شما چه یوکایی تهیه می کنید بسیار مهم است از این رو اولین قدم در داشتن یک یوکای خوب نحوه خرید گلدان یوکا است. اینکه شما چه گلدان یوکایی می خرید بسیار مهم است.
در ادامه متن به نحوه ی تکثیر، آفات و مشکلاتی که ممکن است برای گیاه رخ دهد خواهیم پرداخت.

هرس یوکا و تمیز کردن برگ ها:

بهترین راه برای تمیز کردن برگ های یوکا استفاده از یک پارچه نمدار یا اسفنج نمدار است. به یاد داشته باشید که یوکا به مواد شیمیایی بسیار حساس است از اینرو از اسپری ها و مواد براق کننده برای برگ ها استفاده نکنید.
برگ های یوکا نیاز به هرس چندانی ندارند، اگر برگ های پایینی زرد و پژمرده شدند آنها را از تنه جدا کنید، این کار باعث می شود تنه ی درخت مانند این گیاه، قوی تر شده و طول بیشتری پیدا کند. هنگامی که طول گیاه بیش از اندازه بلند شود و نگهداری در محیط را مشکل کند میتوانید گیاه را به آرامی از گلدان خارج کرده و از یک اره یا هرس کن تیز برای کوتاه کردن آن استفاده کنید، سپس قسمت پایینی را در گلدان قرار داده و خوب آبیاری کنید. حتما به خاطر داشته باشید قبل از استفاده از هر وسیله ای برای هرس کردن، آن را با الکل استریل کنید.


روش های تکثیر یوکا

تکثیر یوگا از طریق کاشت بذر، پا جوش، قلمه ساقه، قلمه ریزوم و قلمه انتهایی نوک ساقه انجام می شود.

تکثیر با کاشت بذر

کاشت بذر در فصل بهار و در دمای ۲۰ درجه سانتیگراد انجام می شود. اما این روش در عمل رایج نیست.

تکثیر با پاجوش

قسمت پای گیاه یوکا، نهال های جدیدی بوجود می آید که به آن پاجوش گفته می شود، و می توانید آن ها را همراه با ریشه جدا نموده و در خاک مناسب بکارید تا گیاه جدیدی تولید شود. در صورتی که پاجوش ها فاقد ریشه باشند ابتدا آن ها را در ماسه ی مرطوب ریشه دار نموده، سپس در خاک مناسب بکارید. گفتنی است این گیاه زمانی پاجوش تولید می کند که قسمت پا فیلی (قاعده ی ساقه) در داخل خاک بماند در حالی که اغلب، به خاطر زیبایی این قسمت را بیرون از خاک می گذارند.

تکثیر با قلمه ساقه

از یوکاهایی که ساقه ی آنها برهنه شده و یا ساقه های سبز دارند، می توانید قلمه هایی به طول ۸ تا ۱۰ سانتیمتر تهیه کنید و دو طرف انتهایی آن را با چسب پیوند بپوشانید تا مانع از حمله ویروس ها و قارچ ها شوید. سپس قلمه ها را به صورت افقی به گونه ای در ماسه ی شسته شده قرار دهید که نصف قطر آنها داخل ماسه و نصف دیگر بیرون باشد. روی قلمه ها را با نایلون بپوشانید تا رطوبت آن حفظ شود. پس از ریشه دار شدن جوانه زدن آنها را به گلدان های اصلی که حاوی خاک مناسب یوکاست منتقل کنید. به خاطر داشته باشید برای این روش باید از ساقه های سبز استفاده کنید نه ساقه های سخت و چوبی.

تکثیر با قلمه ریزوم


از قسمت زیرزمینی گیاه یوکا قلمه ی ریزوم را تهیه کرده و به صورت خوابیده در ماسه ی مرطوب قرار دهید و از این طریق گیاه را تکثیر کنید. البته این روش اصل در تکثیر یوکا معمول نیست.

تکثیر از قلمه انتهایی نوک ساقه

مدتی بعد از سربرداری گیاه یوکا نهال های کوچکی در آن ظاهر می شود که شما میتوانید در فصل بهار آنها را از گیاه مادر جدا کرده و در ماسه مرطوب بکارید. بعد از ریشه دار شدن نهال ها را به گلدان جدید منتقل کنید.

مشکلات، آفات و بیماری های گل یوکا

خشک شدن برگ ها

علت اصلی خشک شدن برگ های یوکا گرم شدن هوا است با اینکه این گیاه مناسب هوای گرم است اما گرمای بیش از اندازه و بیشتر از 35 درجه باعث خشک شدن برگ های آن می شود. برای رفع این مشکل گلدان خود را به محلی خنک‌تر منتقل کرده و آن را مه پاشی نمایید.

زرد شدن برگ یوکا

ریزش و زرد شدن برگ های پایینی که پیر شده اند کاملا طبیعی است، اما اگر این زرد شدن بیش از اندازه باشد ممکن است علت آن نبودن نور کافی باشد که سبب زرد شدن برگ های یوکا می شود. برای رفع این مشکل گلدان خود را به محلی پرنور منتقل کنید و یا در روز چند ساعت زیر نور آفتاب قرار دهید.

پوشش پنبه ای سفید رنگ بر روی برگ ها

وجود شپشک علت اصلی ایجاد پوشش پنبه ای بر روی برگ های یوکا است. برای رفع این مشکل گیاه را با سموم حشره کش سمپاشی کنید تا مشکل برطرف شود. سمپاشی رو برگ ها را تا جایی ادامه دهید تا مشکل به طور کامل برطرف شود.

لوله شدن برگ یوکا

علت لوله ای شدن برگ یوکا کم آبی و رطوبت کم، عدم تهویه کامل و خشک بودن محیط است. گاهی هم علت لوله ای شدن برگ ها وجود حشره و آفت است که برای از بین بردن آن باید از سموم سوین یا دیازینون استفاده کرد.


سیاه شدن برگ ها

علت سیاه شدن کامل برگ ها آبیاری بیش از اندازه است. با کاهش تعداد آبیاری و کنترل زهکشی گلدان گیاه به مرور زمان وضعیت برگ ها بهبود میابد. همچنین تا خشک شدن کامل سطح خاک از آبیاری آن پرهیز کنید.

لکه های روی برگ

لکه های رنگی روی برگ های یوکا به خاطر وجود قارچ ها بر روی آن ها است که ایجاد زخم هایی بر روی آن می کند. با توجه به نوع قارچ، لکه ها می تواند دارای رنگ های متفاوتی باشد. برای مثال قارچ های coniotyrium  لکه های زرد رنگی بر روی برگ ها ایجاد می کند که اندازه آن حدود 2 میلی متر می تواند باشد. به دلیل شیوع سریع این قارچ ها بهتر است هرچه سریعتر از سموم قارچ کش مناسب استفاده کنید. ازجمله قارچ های دیگر این گیاه می توان قارچ cytosporina  را نام برد که باعث ایجاد لکه های خاکستری و قهوه ای می شوند و عموما بیشتر در نوک و کناره های برگ ها دیده می شوند و به مرور باعث از بین رفتن آن ها می شود. این قارچ ها اصولا به دلیل رطوبت و خیس شدن برگ ها هنگام آبیاری پدیدار می شوند. پس بهتر است در زمان آبیاری حواس تان باشد که برگ ها را خیس نکنید تا محیطی برای تکثیر این قارچ ها ایجاد نشود.

سفید شدن سطحی برگ ها

عامل ظاهر شدن سفیدی بر روی برگ ها قارچی به نام سفیدک است که با استفاده از قارچ کش می توانید این مشکل را رفع کنید.

 

امیدواریم توانسته باشیم اندکی شما را در روش نگهداری گل یوکا کمک کرده باشیم. گل یوکا از جمله گل هایی است که هم در فضای باغچه و هم در گلدان در دکوراسیون خانه می تواند نقش مهمی داشته باشد. ما در این مقاله شما را با موارد مهمی در شیوه نگهداری و مراقبت از گیاه آپارتمانی یوکا آشنا کردیم. تا بتوانید در محیط منزل خود یک گیاه آراسته، زیبا و شاداب داشته باشید. چنانچه قصد خرید گل یوکا را دارید می توانید با مراجعه به گلفروشی آنلاین گل بازار، زیباترین، سالم ترین و بهترین گلدان یوکا را درب منزل خود و عزیزانتان تحویل بگیرید.

توضیحات
Leave your comment
Your email address will not be published
Naim
۱۱ اوت ۲۰۲۲
من نتونستم از یوکا ام به خوبی نگهداری کنم زرد شد. حالا با خوندن این متن میرم سراغش. ایشالا سبز شن برگش.
Tags were not found