راهنمای جامع روش نگهداری از گل پتوس در منزل
گل آپارتمانی پتوس یکی از بهترین گیاهان آپارتمانی است که بسیار طرفدار دارد زیرا که شرایط نگهداری از این گیاه نیز بسیار ساده است. این گیاه به راحتی رشد می کند و مقاومت بالایی دارد. پتوس یکی از محبوب ترین گیاهان آپارتمانی است که با شاخه های آویز و برگ های قلبی شکلش زیبایی خانه را دو چندان می کند. نگهداری پتوس بسیار آسان است و علاوه بر زیبایی و مقاومت بالا، از زمان های قدیم تا به حال پرطرفدارترین گیاه از نظر فنگ شویی بوده است و نقش مهمی در اکسیژن سازی و پاکسازی هوا از سموم و انرژی های منفی ایفا می کند. گیاه آپارتمانی پتوس باعث افزایش رطوبت هوای خانه شده و اکسیژن را جایگزین دی اکسید کربن می کند و همانگونه که گفته شد در فنگ شویی هم برای از بین بردن انرژی منفی به کار برده می شود. این گیاه زیبا دارای انواع مختلف با شکل ظاهری متفاوت است که از جمله آنها می توان به پتوس ابلق، پتوس سفید و ... اشاره کرد. همانگونه که گفته شد گیاه پتوس خاصیت روندگی دارد و حتی بدون وجود خاک نیز در آب به سرعت رشد می کند.
اگر شما نیز به این گیاه زیبا و همیشه سبز علاقه دارید، در این مقاله همراه ما باشید تا با روش نگهداری گل پتوس آشنا شوید.
معرفی گل پتوس
گل پتوس یا پوتوس با نام انگلیسی ( pothos ) و نام علمی ( aureum Epipremnum ) گیاهی همیشه سبز، رونده و چند ساله از خانواده گل شیپوریان و بومی مناطق گرمسیری جنوب شرقی آسیا و جزایر غربی اقیانوس آرام است. این گیاه زیبا تکثیر بسیار آسانی دارد و از مقاوم ترین گیاهان آپارتمانی محسوب می شود. پتوس خاصیت روندگی دارد و ساقه های بلند آن از طریق ریشه های هوایی که به سطوح میچسبند بال می روند و این گیاه را به انتخابی عالی برای سبدهای آویزان و قفسه های کتاب تبدیل می کند. برگ هاي پوتوس، براق و قلبی شکل به رنگ ابلق، سبز تيره و یا سفید است و رشد سریعی دارند.
تفاوت پوتوس و فیلودندرون:
برخی این گیاه را با گیاه فیلودندرون اشتباه می گیرند، چون شباهت ظاهری زیادی به هم دارند. ولی اگر دقت کنید حتما متوجه تفاوت های آنها شوید. برگ های فیلودندرون شبیه قلب است و پایین برگ ها به شکلی سوزنی کشیده است. اما پوتوس برگ هاش کشیده است.
آیا گیاه پتوس سمی است ؟!
بله متاسفانه گیاه پتوس در لیست گیاهان سمی برای کودکان و حیوانات خانگی قرار می گیرد و به دلیل داشت اگزالت کلسیم، در صورت مصرف ( جویدن و خوردن برگ ها ) ممکن است باعث تحریک و استفراغ شود. حتی شیره گیاه نیز ممکن است باعث ایجاد التهاب در افراد بسیار حساس شود. بنابراین باید این گیاه را دور از دسترس بچه ها و حیوان خانگی خود قرار دهید. اگر می خواهید پتوس سرحال و شادابی داشته باشید باید نکات کلیدی و اساسی در روش نگهداری گل پتوس را دانسته و به آن عمل کنید. ما در این مقاله تمامی این نکات را با جزئیات کامل برای شما توضیح خواهیم داد تا شما بتوانید با روش نگهداری این گیاه آشنایی کامل پیدا کنید.
روش نگهداری از گیاه پتوس در خانه
نور مناسب گل پتوس:
گیاه پتوس نیز مانند هر گیاه سبز دیگری برای رشد و بقا نیازمند نور است اگر قصد نگهداری این گیاه را در محیط خانه دارید آن را در مکانی که نور غیر مستقیم و زیادی دریافت می کند قرار دهید. قرار دادن پتوس در نزدیک پنجره ای که نورگیر است می تواند مناسب باشد؛ البته به این مسئله باید دقت داشته باشید که پتوس شما از چه نوعی است. پتوس در طیف وسیعی از شرایط نوری رشد می کند اما نور روشن و غیر مستقیم را ترجیح می دهد. این گیاه نور کم، نیم سایه و یا سایه را به خوبی تحمل می کند اما نوع مرمری و ابلق به دلیل داشتن برگ های روشن باید نور بیشتری دریافت کنند تا رنگ زیبای برگ های خود را از دست ندهند. توجه کنید که به هیچ عنوان گیاه را در معرض نور مستقیم آفتاب قرار ندهید چرا که باعث سوختگی برگ ها می شود. کم بودن نیاز به آفتاب و سایه دوست بودن در گیاه پتوس، آن را برای ادارات، شرکت ها و خانه های کم نور مناسب کرده است. نور یکی از عوامل مهم در روش نگهداری گل پتوس است.
آبیاری مناسب گیاه پتوس:
زمان مناسب برای آبیاری پتوس زمانی است که رویه خاک گلدان کامل خشک شده باشد. گل پوتوس خاک همیشه خشک و یا مرطوب را دوست ندارد و با آبیاری منظم از خشکی کشیدن گیاه که سبب قهوه ای و خشک شدن لبه برگها می شود، جلوگیری کنید. همچنین گیاه را بیش از حد آبیاری نکنید و اجازه ندهید خاک آن حالت باتلاقی پیدا کند چرا که در این زمان رشد گیاه متوقف می شود و خطر پوسیدگی رشیه های آن وجود دارد. در صورتی که در نگهداری گیاهان مبتدی هستید، می توانید این گیاه را در آب نگهداری کنید تا مشکلات آبیاری نادرست و آلودگی های خاک برای آن اتفاق نیفتد.
دمای مناسب گیاه پتوس:
اگر منطقه سکونت شما دارای آب و هوای معتدل است، می توانید این گیاه را در فضای آزاد نیز نگهداری کنید و از شاخه های آویز و برگ های پهن آن به عنوان یک عنصر پوششی برای ایجاد حریم در تراس یا پنجره استفاده کنید. اما در فضای آپارتمان بهترین دما برای رشد این گیاه دمای ۱۵ الی ۲۵ درجه سانتی گراد است. در صورتی که از این گیاه در فضای باز نگهداری می کنید، باید بدانید که زمستان های سرد و یخبندان برای آن مضر است و در دماهای پایین امکان از دست رفتن آن وجود دارد. در صورتی که برگ های سیاه و یخ زده را مشاهده کردید بهتر است آن را به جای گرمتری منتقل کنید و در صورت مشاهده برگهای بیحال با لکه های سوختگی، باید محیط نگهداری آن را خنک تر کنید.
خاک مناسب گل پتوس:
خاک سبک، غنی از مواد مغذی، کمی اسیدی و دارای زهکشی بالا برای انواع پتوس مناسب است. خاک و کود آماده و یا کمپوست می توانند برای کاشت پتوس مناسب باشند. خاک باغچه، ماسه و خاک برگ به طور کلی خاکی مناسب برای گل پتوس محسوب می شود. خاک مغذی که دارای مواد آلی باشد از نکات اساسی در روش نگهداری گل پتوس است.
کوددهی مناسب پتوس:
این گیاه به تقویت کننده خاصی برای رشد نیاز ندارد اما در صورتی که رشد آن متوقف شده است و یا خاک آن مدت ها است که تعویض نشده است، بهتر است در فصول رشد از کود تقویتی مخصوص استفاده کنید. پتوس نیز مثل بیشتر گیاهان آپارتمانی به کود نیاز داشته و برای بهبود رشد آن، بهتر است در بهار و تابستان، هر دو هفته یک بار به آن کود مایع اضافه کنید. فقط یادتان باشد که کوددهی را همراه با آبیاری انجام دهید تا کود باعث سوخت ریشه های گیاه و از بین رفتن آن نشود. همچنین سعی کنید کود را بیش از حد توصیه شده روی بسته بندی رقیق کنید تا احتمال سوختی ریشه گیاه کمتر شود. کوددهی مناسب می تواند سبب تقویت پتوس شود.
تعویض گلدان پتوس:
تعویض گلدان در زمان مناسب از نکات کلیدی در روش نگهداری گل پتوس است. زمانی که متوجه شدید ریشه به اندازه کافی رشد کرده گیاه را به گلدان بزرگتری منتقل کنید. برای اینکه مطمئن شوید که گیاه به گلدان بزرگتری احتیاج دارد نگاهی به کناره های سطح خاک و منفذ زیر گلدان بیندازید. ریشههای طویل از منفذ زیر گلدان و لبههای سطح خاک بیرون میزنند در این صورت گیاه به گلدان بزرگتری احتیاج دارد. گلدانی یک درجه بزرگتر از گلدان قبل تهیه نموده، سپس به گیاه آب کافی بدهید، آن را وارونه کنید و ضربه ای به ته گلدان بزنید تا گیاه با ریشه و خاکهای اطرافش از گلدان خارج می شوند. مقداری از خاک های نامرغوب و ریشه های ضعیف را جدا کنید حال به گلدان جدید قدری خاک اضافه نموده و گیاه را منتقل کنید و با خاک مرغوب اطراف را پر کنید گیاه را آبیاری کنید و در محل مناسب بگذارید.
هرس کردن پتوس:
هرس کردن شاخ و برگ پیر یا زرد گیاهان و یا کوتاه کردن شاخه های بلند می تواند به رشد بهتر گیاه کمک کند و گیاه پتوس نیز از این قاعده مستثنی نیست. بنابراین در صورتی که میخواهید یک پتوس پر شاخ و برگ داشته باشید، بهتر است از شاخه های خیلی بلند قلمه بگیرید و پس از ریشه دار شدن آنها را مجدد در کنار گیاه اصلی بکارید. بهتر است در فصول پاییز یا زمستان، کمی از شاخه های بلند گیاه را قلمه بگیرید و کوتاه کنید تا در طول فصل سرما گیاه پر انرژی تری داشته باشید.
تکثیر و قلمه زدن پتوس:
اکنون که اندکی با روش نگهداری گل پتوس به صورت صحیح و نکته به نکته آشنا شدید، زمان آن فرا رسیده تا با نحوه تکثیر پتوس و قلمه زدن آن نیز آشنا شوید.
قلمه زدن این گیاه بسیار آسان است که با برش زدن قسمتی از ساقه و گذاشت آن در آب یا خاک ریشه میدهد. بعد از اینکه قلمه را در آب گذاشتید و ریشه داد در خاک بکارید تا مواد مغذی به آن برسد. یک ساقه سالم و سبز را برای قلمه زدن انتخاب کنید. از سالم بودن آن قسمت یعنی عدم آفت و قارچ زده بودن ساقه برای قلمه زدن مطمئن شوید در غیر این صورت گیاه عمر زیادی نمی کند و پژمرده می شود و از بین می رود. بهتر است از طول ساقها ی که برای قلمه انتخاب می کنید بین ۱۰ تا۱۵سانتیمتر باشد و چند برگ نیز داشته باشد. از قسمت زیر گره ساقه را قطع کنید به دلیل اینکه ریشه از این قسمت تشکیل می شود و رشد می کند. برای فتوسنتز گیاه ۵ برگ روی ساقه نگهدارید و باقی برگها را بکنید. همچنین بهتر است برگهای پایینی را قطع کنید تا جلوی پوسیدگی گیاه را بگیرید.
ریشه دار کردن قلمه های پتوس در آب:
شیشه بزرگ و مناسب انتخاب کنید که تمام قلمه ها در آن جا بگیرد. عمق و حجم آب به اندازه ای باشد که دو گره پایینی ساقه را بپوشاند. برای اینکه گیاه تان سریعتر ریشه دهد می توانید از هورمون ریشه زایی استفاده کنید. این هورمون سرعت ریشه دار شدن را بالا میبرد و گیاه سریعتر ریشه می دهد. وقتی قلمه در حال رشد کردن است زیر نور مستقیم آفتاب نباید قرار داده شود زیرا نور بیش از اندازه باعث زردی قلمه و از بین رفتن آن می شود. هر چقدر که آب جذب قلمه ها شود از حجم آب کم می شود. برای اینکه جلوی بیماری قارچی گیاه را بگیرید هر دو سه روز یکبار به آن آب تمیز بدون املاح اضافه کنید. بعد از ۲ الی ۴ هفته که بستگی به شرایط نگهداری گیاه دارد، ریشه ها رشد می کنند و وقتی طول ریشه به ۱۰ سانتیمتر رسید می توانید آنها را به گلدان انتقال دهید.
قیم خزه پتوس:
قیم گیاه نوعی حامی و تکیه گاه برای گیاهان است که سبب می شود گیاهان به صورت ایستاده، رشد کنند. این وسیله لازمه ی گیاهان بالا رونده است. همان طور که در طبیعت مشاهده می کنید. اما از آنجایی که این نوع گیاهان دارای ریشه ه ای هوایی هستند و این ریشه ها تمایل دارند به جاهای مرطوب بچسبند و رطوبت را حفظ کنند لذا تنها یک تکه چوب نمی تواند کیفیت کافی برای قیم بودن را داشته باشد. با این احتساب، قیم های خزه ای بهترین قیم گیاهان به شمار می روند.
ساخت قیم خزه ای:
لوله ای پلاستیکی مثل لوله پلیکا متناسب با طول و قطر گیاه خود انتخاب کنید. مقداری خزه و کاموا برای نگهداری خزه، تهیه کنید. خزه ها را در محلول قارچ، خیس دهید. سپس این خزه را از ابتدای لوله تا انتها به صورت تنیده، دور لوله قرار دهید. با استفاده از کاموا، خزه را ثابت کنید. دور لوله کامل از خزه و کاموا پوشیده شود فقط ۲۰ تا ۳۰ سانت انتهای لوله را خالی بگذارید تا داخل گلدان بگذارید. این قیم برای گیاه پتوس بسیار مناسب است.
امیدواریم که تا این قسمت از مقاله توانسته باشیم شما را با روش نگهداری گل پتوس به صورت صحیح آشنا کرده باشیم.
آفات، بیماری و مشکلات گل پتوس
اکنون برای هرچه بیشتر یاری رساندن به شما در نگهداری از این گل زیبا، شما را با پاره ای از مشکلات و بیماری های این گیاه نیز آشنا خواهیم کرد.
گیاه پتوس همانند سایر گیاهان ممکن است بر اثر شرایط نگهداری بد، حشرات و آفت دچار بیماری هایی شوند. حتما هنگام خرید از سالم بودن گیاه مطمئن شوید. اگر گیاه در شرایط مناسب و درستی نگهداری شود و روش نگهداری گل پتوس به درستی رعایت شود، دچار بیماری نمی شود. اما اگر روی برگ های گیاه تان لکه های سیاه بود، نوک برگ ها خشک شده بود و یا برگ ها زرد شده بود، بهتر است به فکر درمان و تجدید برگ های آن باشید درست است این گیاه حشره ندارد اما ممکن است در این گیاه آفت پیدا شود. برای کشت آفت یک تکه پنبه را آغشته به الکل کنید و روی برگ ها بکشید تا آفت از بین برود. و هر هفته گیاه را بررسی کنید تا دوباره آفت نزند.
علت زرد شدن گیاه پتوس
زرد شدن برگ های گیاه پتوس ممکن است به خاطر مشکلات جدی همانند پوسیدگی ریشه، بیماری قارچی و وجود باکتری روی برگ ها باشد. پوسیدگی ریشه گاهی به خاطر قارچ هایی هست که در داخل خاک وجود دارند و یا به خاطر بیش از حد آب دادن و مرطوب کردن خاک گیاه پتوس است. برای تقویت گیاه از زهکشی ضعیف و انبوه استفاده کنید. برگ زرد شده گیاه پتوس ممکن است نشان از پوسیدگی ریشه گیاه باشد. وقتی گیاه به پوسیدگی ریشه دچار می شود ریشه های آن سیاه و نرم و برگ های آن زرد می شود. حواستان باشد گیاه را جایی بگذارید که نور کافی آفتاب به آن بخورد. به اندازه به آن آب دهید و بگذارید تا آب کامل جذب گیاه شود و بعد دوباره آب دهید. سعی کنید خاک را مرطوب نگهدارید ولی بیش از حد آب ندهید. اگر گیاه دچار قارچ یا پوسیدگی ریشه شد آن را دور نیندازید. برگهای زرد شده را بکنید و تیغه را بعد از هر بار کندن برگ ضد عفونی کنید تا برگ ها دیگر زرد نشوند.
علت سوراخ شدن برگ های پتوس
اگر برگ ها فقط سوراخ شده باشند می تواند نشانه وجود آفات جونده باشد اما اگر حاشیه سوراخ ها هاله ای قهوه ای داشته باشد و همراه با سیاه شدن برگ ها باشد می تواند نشانه بیماری های قارچی باشد. این بیماری ها می تواند در اثر آبیاری بیش از حد، عدم زهکش خاک و گلدان، تهویه پایین و... باشد که برای مقابله بهتر است از قارچ کش مخصوص استفاده کنید.
علت سوخت برگ های پتوس
قرار گرفتن پتوس در معرض نور مستقیم آفتاب می تواند باعث سوخت برگ های آن شود و متاسفانه برگ های سوخته ترمیم نمی شوند و باید آن ها را جدا کرد اما اگر گیاه را از تابش مستقیم دور کنید برگ های جدید سالم خواهند بود.
علت پژمرده شدن برگ های پتوس
خاک نامناسب، گرمای و خشکی محیط، آبیاری کم و نامنظم می توانند از علت های پژمردگی پتوس باشند.
عفونت قارچی
این مورد نیز در اثر آبیاری بیش از حد گیاه رخ میدهد، اگر در طول نگهداری گیاه پتوس قبل از خشک شدن خاک گلدان آن را آبیاری کنید، خاک همواره خیس خواهند ماند و به این شکل صورت بستری ایده آل برای رشد قارچ ها شکل خواهد گرفت. بیماری قارچی می تواند گیاه را از دریافت مواد و عناصر ضروری محروم کند، اتفاقی که در نهایت ممکن است سبب پوسیدگی ریشه شود. در این شرایط برگ ها ضمن زرد شدن ممکن است کامل پژمرده شوند.
همانگونه که در روش نگهداری گل پتوس گفته شد پتوس ها، درمنازل به راحتی قابل نگهداری هستند. نیاز به نور مستقیم خورشید ندارند، و در صورت دریافت نور مستقیم، آفتاب سوختگی بصورت تاول و سوختگی روی برگ ها نمود پیدا می کند. گل پتوس مقاوم به رطوبت کم محیط است و در صورتیکه رطوبت بسیار بالا باشد، برگ ها خیلی پهن و درشت می شوند. با اینکه به راحتی روی دیوار قابل هدایت است، اما ممکن است در قسمت های بالایی و نزدیک به سقف، در اثرتجمع گرما دچار سوختگی شود و در نتیجه گیاه بد شکل می شود. چون گیاه پتوس دارای برگ زینتی است پس به آبیاری و مواد غذایی گیاه باید توجه فروان شده و به تقویت پتوس دقت شود. دوره آبیاری ۱_۲ بار در هفته و هر ماه ۱ بار استفاده از کود مایع مناسب این گیاه است. همانطور که گفتیم پتوس به سرمای شدید حساس و باعث از بین رفت آن می شود؛ بنابراین اگر پتوس را در مکان بازی همچون تراس نگهداری می کنید سعی کنید در زمستان آن را به داخل خانه منتقل کنید یا حداقل اطراف آن را کاور بکشید. در حالی که پوتوس یک گیاه آپارتمانی با نیازهای مراقبتی کم و پرورش آسان است، باید مراقب باشید زیرا این گیاه سمی است!
اگر به داشتن یک گیاه بسیار زیبا و مقاوم با نگهداری آسان فکر می کنید، خرید پتوس را کامل به شما پیشنهاد میکنیم. به یاد داشته باشید که با رعایت نکات ذکر شده و روش نگهداری پتوس به صورت آکادمیک و صحیح شما می توانید گیاهی سالم و زیبا داشته باشید، اما به این نکته توجه کنید که از ابتدا باید گیاهی سالم را انتخاب کنید. گلفروشی آنلاین گل بازار با فروش گل پتوس به شما در خرید گلدان پتوس کمک کرده تا سالم ترین گیاه را در اسرع وقت به دست شما برسد. امیدواریم که توانسته باشیم هر چند اندک، شما را در روش نگهداری گل پتوس زیبا و خوش انرژی کمک کرده باشیم.